default-image

Το πρώτο "yolo" ήταν αρχαιοελληνικό και ανακαλύφθηκε στην Τουρκία

Πολιτισμός
Το πρώτο "yolo" ήταν αρχαιοελληνικό και ανακαλύφθηκε στην Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μοναδικό αρχαιοελληνικό μωσαϊκό ηλικίας 2.400 ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην επαρχία Χατάι κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Στο μωσαϊκό απεικονίζεται ένας σκελετός που έχει δίπλα του έναν αμφορέα με κρασί και ψωμί. «Ευφρόσυνος» είναι το μήνυμα που συνοδεύει το έργο η σημασία του οποίου είναι: «αυτός που χαίρεται τη ζωή».

Το μωσαϊκό αποτελείται από δύο ακόμα μέρη. Στο δεύτερο φαίνεται ένας άντρας να κοιτά προς ένα ηλιακό ρολόι. «Άκλιρος» είναι η επιγραφή που το συνοδεύει. Το τρίτο μέρος είναι σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένο, αλλά στο κομμάτι που διασώθηκε, απεικονίζεται ένας έγχρωμος άντρας να ανάβει φωτιά.

Για την σπουδαία ανακάλυψη μίλησε η αρχαιολόγος Ντεμέτ Καρά από το Αρχαιολογικό Μουσείο της επαρχίας Χατάι. Σύμφωνα με αυτή, το μωσαϊκό βρισκόταν στη τραπεζαρία μίας οικογένειας που πιθανότατα ανήκε στην ανώτατη τάξη της Αντιόχειας του 3ου αι. π.Χ.

«Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που χαρακτήριζαν τα σπίτια της ελληνορωμαϊκής ελίτ εκείνη την εποχή: το λουτρό και η τραπεζαρία», είπε η  Καρά, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ.

Η αρχαία πόλη της Αντιόχειας δημιουργήθηκε στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ορόντη και ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Σέλευκο Α' το Νικάτορα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς τιμή και μνήμη του πατρός του Αντίοχου.

Αποτέλεσε το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού στην Μέση Ανατολή καθώς ήταν το σταυροδρόμι μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων, ενώ έγινε γνωστή και ως η πόλη των μεγάλων θρησκευτικών αντιθέσεων. Πέρασε σταδιακά στην παρακμή από τον 10ο αιώνα μετά τις καταστροφικές επιδρομές κατακτητών όπως οι Άραβες και οι Σταυροφόροι, ενώ σταμάτησε να αποτελεί και εμπορικό σταυροδρόμι για τη Δύση.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News