default-image

Θυρανοίξια του Ι. Ναού των Τριών Ιεραρχών Λουσουδιού

Κρήτη
Θυρανοίξια του Ι. Ναού των Τριών Ιεραρχών Λουσουδιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα θυρανοίξια του Ι. Ναού των Τριών Ιεραρχών Λουσουδιού θα τελεστούν την Τετάρτη της Διακαινησίμου 04 Μαΐου 2016 και ώρα 09:30 π.μ.

Τα θυρανοίξια οργανώνονται από την Ιερά Μονή Κουδουμά και θα τα τελέσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος.

Η ιστορία της Μονής Τριών Ιεραρχών

Μέγα εκκλησιαστικό και πολιτιστικό γεγονός αποτελεί η ανακάλυψη της Αριστοτελικής Σχολής Φιλοσοφίας στην Κρήτη την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Στη Νότια Κρήτη, στην ιστορική οροσειρά των Αστερουσίων, με τα πολλά μοναστήρια και ερημητήρια, τους βυζαντινούς ναούς και τον φημισμένο σπηλαιώδη ασκητισμό, ανάμεσα στην κορφή του Κόφινα και στο αγέρωχο χωριό των Καπετανιανών, σε υψόμετρο περίπου 1000m, βρίσκονται μέχρι σήμερα τα απομεινάρια του μοναστηριού του Ιωσήφ Φιλάγρη.

Η περιοχή λέγεται Λουσούδι, λόγω των νερών που διαθέτει. Σε ερημική τοποθεσία προβάλλει ο ημιερειπωμένος ναΐσκος των Τριών Ιεραρχών, του 14ου αιώνα, καθολικό Μοναστηριού που ίδρυσε ο αριστοτελιστής φιλόσοφος και διδάσκαλος Κρήτης Ιωσήφ Φιλάγρης.

Η Σχολή λειτουργούσε στον χώρο του Μετοχίου των Τριών Ιεραρχών, το οποίο ανήκει στη Μονή Κουδουμά. Aποτελούσε κέντρο πνευματικής και πολιτικής αντίστασης στα πρώτα σκληρά χρόνια της Ενετοκρατίας, όταν οι κατακτητές απέκοψαν την Κρήτη από το Βυζάντιο, στην προσπάθειά τους να την εκλατινίσουν με την κατάργηση της ελληνικής γλώσσας, της εκπαίδευσης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ως αποτέλεσμα, υπήρχαν διαρκείς επαναστάσεις και εξεγέρσεις των Κρητών μέχρι που ενσωμάτωσαν τους Ενετούς κατακτητές.

Ο ημιερειπωμένος ναός που χρησιμοποιείτο ως μάντρα βοσκών, εντοπίστηκε και υποδείχθηκε από τον Γιώργο Σταματάκη που ο οικοπεδικός χώρος που βρίσκεται ο ναός ανήκε στην οικογένειά του.

Ο οικοπεδικός χώρος παραχωρήθηκε από τον μοναχό της Μονής Κουδουμά, Ιλαρίωνα Σταματάκη στην Μονή Κουδουμά. Σήμερα έχουν γίνει ανασκαφές γύρω από τον ναό από τον ομότιμο καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιο Παλιούρα, κατόπιν εγκρίσεως της τοπικής Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.), έχει έρθει στην επιφάνεια το μοναστήρι με τα κελιά και έχει ταυτοποιηθεί το αντιγραφείο (scriptorium), το μοναδικό που έχει εντοπιστεί στον ελλαδικό χώρο. Έχει αναστηλωθεί ο ναός με επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Αρχιτέκτονα Ηρακλή Πυργιανάκη. Οι δαπάνες αναστήλωσης του ναού και των ανασκαφών καλύφθηκαν από τη Μονή Κουδουμά και από δωρητές.  

Για πρώτη φορά μετά από εξακόσια χρόνια, στις 30-01-2016, έγινε και πάλι Θεία Λειτουργία και τα θυρανοίξια θα τελεστούν στις 04-05-2016, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ Μακάριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News