default-image

"Πέφτουν" οι υπογραφές, αφού χάθηκε αναίτια μια... διετία!

Πολιτισμός
"Πέφτουν" οι υπογραφές, αφού χάθηκε αναίτια μια... διετία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιτέλους "πέφτουν" υπογραφές για τη β' φάση που θα ολοκληρώσει το Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Τη Δευτέρα η ΔΕΠΤΑΗ θα υπογράψει τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, την "ΚΑΣΤΩΡ", σε μια εξέλιξη που προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα...

Από τη μια υπάρχει ανακούφιση για το ότι δρομολογείται επιτέλους η ολοκλήρωση της νέας πολιτιστικής στέγης της Κρήτης - ολοκλήρωση την οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον όλα πάνε κατ' ευχήν με την εργολαβία, μπορούμε να περιμένουμε σε μια διετία από σήμερα - από την άλλη, ωστόσο, δε λείπουν τα αισθήματα θυμηδίας για το ότι χάθηκαν, όπως αποδείχτηκε στην πράξη... αναίτια 2 χρόνια, για να ανατεθεί τελικά η β' φάση στον ίδιο εργολάβο που την είχε πάρει το 2014!

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα ευχάριστα... Όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τη ΔΕΠΤΑΗ, «υπογράφεται την ερχόμενη Δευτέρα 18/4/2016 η σύμβαση για την "Ολοκλήρωση του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Κρήτης".

Η σύμβαση ανάμεσα στη ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε. ΟΤΑ και την ανάδοχο εταιρεία "ΚΑΣΤΩΡ Α.Ε." θα υπογραφεί στα γραφεία της υπηρεσίας (οδός Πλαστήρα και Ρωμανού) στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας...».

Η ερχόμενη Δευτέρα λοιπόν αποτελεί ημερομηνία-ορόσημο στην πορεία υλοποίησης του μεγαλόπνοου έργου, αφού πλέον η β' φάση ξεμπλόκαρε και ξεκινά να υλοποιείται. Με την ολοκλήρωση της β' φάσης, που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση χώρων και αιθουσών, το θεατρικό εξοπλισμό κ.τ.λ., το Πολιτιστικό - Συνεδριακό Κέντρο θα αποκτήσει επιτέλους την τελική του μορφή. Και θα μπορεί πια να λειτουργεί πλήρως, να φιλοξενεί παραστάσεις, συνέδρια κ.τ.λ...

Το έργο της β' φάσης έχει κόστος 11.390.587,20 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και ο χρόνος περαίωσης των εργασιών έχει οριστεί σε 540 μέρες (18 μήνες περίπου).

Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση των συμπληρωματικών οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών στις ειδικές αίθουσες και στο λοιπό κτήριο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Επίσης συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή των ειδικών θεατρολογικών συστημάτων, του εξοπλισμού των κτηρίων.

Βάσει χρονοδιαγραμμάτων και εφόσον όλα πάνε ομαλά και κατ' ευχήν, πράγμα μάλλον δύσκολο με βάση τη δυσάρεστη εμπειρία από μεγάλα έργα στην Κρήτη, η β' φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μια διετία από σήμερα.

Παράδοξα πράγματα!

Το παράδοξο στην υπόθεση της β' φάσης είναι πως με τους χειρισμούς που έγιναν το έργο τρέναρε για κοντά μια διετία, χωρίς όμως να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, μετά από ακυρωτικές αποφάσεις και επαναπροκήρυξη διαγωνισμού, φτάσαμε στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα που είχε δρομολογηθεί το 2014!

Τότε, επί δημαρχίας Κουράκη, και επί του διαγωνισμού που είχε βγάλει η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ, το έργο "χτύπησε" μια μόνο εταιρεία, η "ΚΑΣΤΩΡ". Από τη νέα δημοτική Αρχή και τη νέα διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ έγινε νέος διαγωνισμός, όπου και πάλι εμφανίστηκε μία μονάχα εταιρεία, ακριβώς η ίδια! Η "ΚΑΣΤΩΡ", δηλαδή, που πήρε και το έργο!

Αναλυτικότερα, το έργο της β' φάσης του ΠΣΚΗ δημοπρατήθηκε την πρώτη φορά από την προηγούμενη δημοτική Αρχή του Γιάννη Κουράκη στις 3/6/2014. Στη δημοπρασία αυτή προσήλθε και κατέθεσε και τότε προσφορά μόνο η εταιρεία "ΚΑΣΤΩΡ". Η επιτροπή διαγωνισμού του έργου στις 18/6/2014 για μια σειρά λόγων απέρριψε την προσφορά της εταιρείας "ΚΑΣΤΩΡ". Στη συνέχεια η τότε διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ στις 29/8/2014 συμφώνησε με την επιτροπή διαγωνισμού του έργου να απορριφθεί η προσφορά της μοναδικής εταιρείας που έδωσε τέτοια. Η απόφαση απόρριψης ήρθε υπό το βάρος σφοδρών αντιδράσεων και επικρίσεων από πολλές φωνές, μεταξύ των οποίων και στελεχών της νυν δημοτικής Αρχής, πως δεν ήταν ηθικό και θεμιτό να δοθεί το έργο στη μοναδική εταιρεία που το είχε διεκδικήσει!

Στις 20/1/2015, μετά την αλλαγή της δημοτικής Αρχής, η νέα διοίκηση πια της ΔΕΠΤΑΗ, με πρόεδρο τον Γιάννη Ξυλούρη, απέρριψε και αυτή τη μοναδική προσφορά της εταιρείας "ΚΑΣΤΩΡ". Τότε μάλιστα οι διοικούντες της ΔΕΠΤΑΗ δήλωναν ότι «το έργο δεν πρόκειται να δοθεί σε μία και μόνο εταιρεία που θα μετέχει στο διαγωνισμό».

Η νέα διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ δρομολόγησε νέο διαγωνισμό. Έγινε νέα δημοπράτηση στις 13/6/2015, οπότε και πάλι κατατέθηκε μία μόνο προσφορά από την "ΚΑΣΤΩΡ", με απειροελάχιστη μάλιστα έκπτωση, της τάξης μόλις του 1,38%! Λίγο αργότερα, και κόντρα στα όσα έλεγε, η διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ ενέκρινε την ανάθεση της εργολαβίας στην εταιρεία "ΚΑΣΤΩΡ".

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News