default-image

25η Μαρτίου:Άρωμα Κρήτης στη μεγάλη παρέλαση της Ν. Υόρκης

Κρήτη
25η Μαρτίου:Άρωμα Κρήτης στη μεγάλη παρέλαση της Ν. Υόρκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυναμική ήταν η συμμετοχή των Κρητών στην μεγαλειώδη παρέλαση της Ομογένειας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν την Κυριακή 10 Απριλίου.Την παρέλαση διοργανώνει για 78 χρόνια τώρα η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.  

Τελετάρχες της παρέλασης ήταν φέτος ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντε Μπλάζιο, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ήρωας Εθνοφρουρός Αλεκ Σκαρλάτος, ο Αμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης και ο επιχειρηματίας Δρ. Σπύρος Σπυρέας. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας και την Κύπρο ο Επίτροπος για Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Τσαρλς Σούμερ, η βουλευτής της Νέας Υόρκης και συμπρόεδρος της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων στο Κογκρέσο, Κάρολιν Μαλόνι, την οποία όλοι αποκαλούν "Μπουμπουλίνα", o βοηθός επιτελάρχης της ΕΛ. ΑΣ., Μανώλης Σφακιανάκης, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Γιώργος Πατούλης, όλοι οι εκλεγμένοι ομογενείς σε πολιτικά αξιώματα της Νέας Υόρκης και πλήθος ομογενών.

Ρίγη συγκίνησης στην ομογένεια

Οπως κάθε χρόνο, την παρέλαση άνοιξε άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδος που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας στους Ομογένεις, ενώ για τρίτη χρονιά παρέλασαν σημαιοφόροι του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.   

Το "παρών" στην παρέλαση έδωσαν όλοι οι κρητικοί σύλλογοι της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης: η ιστορική "Ομόνοια" η οποία συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής το 2018 με το γυναικείο τμήμα της "Πασιφάη" και τη Νεολαία "Λάβρυς", ο "Μίνως", η "Κρητική Αδελφότητα" του Μπρούκλυν με το Γυναικείο Τμήμα της και το τμήμα Νεολαίας "Καζαντζάκης", η "Κρητική Φιλοξενία" του Στάτεν Αιλαντ, ο "Δίκταμος" από το Westchester, τα "Λευκά Ορη" και το "Αρκάδι" από τη Νέα Ιερσέη και οι σύλλογοι "Ερωτόκριτος" και "Αρετούσα" από το Λονγκ Αιλαντ.      

Πρωταγωνιστές τα κρητικά σωματεία

Το "άρμα" της Μικτής Εκπαιδευτικής και Πολιτιστικής Επιτροπής Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης υπό την αιγίδα της οποίας παρέλασαν τα κρητικά σωματεία είχε ως κεντρικό σύνθημα "Κρήτη: 5000 χρόνια πολιτισμού" και το στόλιζαν ομοιώματα των κιόνων της Κνωσού, απεικονίσεις του χάρτη της Κρήτης και της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και οι μορφές των τριών μεγάλων Κρητικών, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), Νίκου Καζαντζάκη και Ελευθερίου Βενιζέλου.

Μαζί με τους Κρήτες της Νέας Υόρκης παρέλασε και ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής Παναγιώτης Ψαράκης.

Ανάμεσα στους εκλεκτούς συμπατριώτες μας που συμμετείχαν και υποστήριξαν ως χορηγοί τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στη Νέα Υόρκη ήταν και ο επιχειρηματίας Γιώργος Αγγελάκης, ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών "Μίνως", με τη σύζυγό του Κατερίνα.  

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι από την Κρήτη, και συγκεκριμένα από τα Χανιά, κατάγεται και η "Μις Ελληνική Ανεξαρτησία" για το 2016, Μαρία- Βασιλική Εξαρχάκη, 23 ετών, η οποία κάνει το μεταπτυχιακό της στη Λογοθεραπεία στο Columbia University.

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  : Το ζεύγος Γιώργος και Κατερίνα Αγγελάκη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη στο επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης το Σάββατο 9 Απριλίου στο ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάτταν, στη διάρκεια του οποίου τιμήθηκαν οι τελετάρχες της παρέλασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News