default-image

Φορείς του Ηρακλείου συντονίζονται για να γίνει «έξυπνη πόλη»

Κρήτη
Φορείς του Ηρακλείου συντονίζονται για να γίνει «έξυπνη πόλη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σειρά εκδηλώσεων και δράσεων προετοιμάζονται για το μήνα Απρίλιο στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηράκλειο: Έξυπνη Πόλη», το οποίο και έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση (https://www.heraklion.gr/municipality/deliberation/smartcity13042016.html). Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα Πέμπτη 14 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 20 Απριλίου.

Την Πέμπτη 14 Απριλίου,θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής του «Δημοσκοπίου». Το «Δημοσκόπιο» είναι το δημοτικό κέντρο προώθησης του δομημένου δημοκρατικού διαλόγου , της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, η ίδρυση του οποίου αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο στις 30 Νοεμβρίου. Όραμα του «Δημοσκοπίου» είναι η προώθηση όλων των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του Ηρακλείου που θα δώσουν ουσιαστικές προοπτικές καινοτομίας και επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Το διήμερο Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Απριλίου ο Διευθυντής προγραμματισμού κ. Κώστας Μοχιανάκης θα βρίσκεται στη Λεμεσό στην 1st Euro Mediterranean Conference and Exhibition 2016 και θα παρουσιάσει το παράδειγμα του Ηρακλείου ως «έξυπνη πόλη».

Τη Δευτέρα 18 Απριλίου στις 11:00 π.μ. θα συνεδριάσει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, η Επιτροπή «Ηράκλειο: Έξυπνη Πόλη», οπότε και θα παρουσιαστεί το Στρατηγικό Σχέδιο του δήμου Ηρακλείου «Ηράκλειο: Έξυπνη Πόλη».

Η επιτροπή, πρώτη του είδους της στην Ελλάδα, συντονίζεται από τον δήμο και περιλαμβάνει εκπροσώπηση και συμμετοχή από τους περισσότερους φορείς της πόλης, όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου. Σκοπός της επιτροπής είναι η συλλογική διαχείριση των στρατηγικών στόχων της πόλης.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί να συμβάλλουν με τις απόψεις τους και άλλοι φορείς και ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς τομείς.

Την Τετάρτη 20 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί, στην αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, ανοιχτή εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα RERUM (Reliable, Resilient and Secure IoT for Smart City Applications - Αξιόπιστο, Ανθεκτικό και Ασφαλές Διαδίκτυο των Πραγμάτων για Εφαρμογές Έξυπνων Πόλεων). Πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενίσχυση της ασφάλειας του Διαδικτύου των Πραγμάτων, το οποίο υλοποιείται από το δήμο Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΙΤΕ και ξένα πανεπιστήμια και εταιρίες.

Στα πλαίσια του προγράμματος εγκαθίστανται έξυπνοι αισθητήρες που θα καταγράφουν περιβαλλοντικές παραμέτρους (αέριους ρύπους) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενεργειακές καταναλώσεις και κυκλοφοριακά δεδομένα. Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο κοινό η εφαρμογή του RERUM για την απεικόνιση της κυκλοφοριακής κίνησης στην πόλη, την οποία οι πολίτες θα μπορούν να εγκαθιστούν στο κινητό τους για να ενημερώνονται άμεσα για την κίνηση, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αύξηση των συλλεγόμενων δεδομένων και την βελτίωση της ακρίβειας της εφαρμογής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News