default-image

Γιόρτασαν τη Μάχη της Κρήτης στην Αυστραλία

Πολιτισμός
Γιόρτασαν τη Μάχη της Κρήτης στην Αυστραλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης και η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης πραγματοποίησαν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 75ης Επετείου για τη Μάχη της Κρήτης.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν διακεκριμένοι προσκεκλημένοι τόσο από την Αυστραλία όσο και από την Ελλάδα. Ο Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας Mr Peter Cosgrove, οι Γενικοί Προξένοι της Ελλάδος και της Νέας Ζηλανδίας, ο Αντιστράτηγος και Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Γκατζογιάννης και ο Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος οι Αυστραλιανές Ένοπλες δυνάμεις στρατού, αεροπορίας και ναυτικού, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Ανάστασιος Βάμβουκας, Αντιπρόσωποι των Αυστραλιανών Ταγμάτων, Προέδροι Παροικιακών Οργανισμών, καθώς επίσης οι εναπομείναντες Anzac Βετεράνοι Norman Maddock, Lesley Manning και Bill Rudd.  

Ένα πλούσιο πρόγραμμα που άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις και έδωσε το μήνυμα στους προσκεκλημένους ότι οι Κρήτες της Αυστραλίας δεν ξεχνούν και αποτίνουν φόρο τιμής στους Ήρωες που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Κρήτης.

Μεγάλη επιτυχία είχε επίσης και το Κρητικό Γλέντι που διοργανώθηκε το Σάββατο 09 Απριλίου, στο Κρητικό Χωριό το καλλιτεχνικό κομμάτι του οποίου ανέλαβαν ο Γιώργος Μαγγελάκης με το συγκρότημα του, απευθείας αφηχθέντες από τη Κρήτη και με τα χορευτικά συγκροτήματα των δυο συλλόγων να δίνουν λαμπρό, γνήσιο και συγκινητικό Κρητικό αέρα στη βραδιά.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν τη Κυριακή 10 Απριλίου, με την Επίσημη Παρέλαση των τμημάτων, κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με την συμμετοχή των θρησκευτικών, Προξενικών και Πολιτικών μας αρχών και ολόκληρης της Ελληνικής Παροικίας. Επίσης συμμετείχαν όλα τα τμήματα των Αυστραλών και Ελλήνων Παλαιών Πολεμιστών & Βετεράνων Αγωνιστών της Μάχης της Κρήτης καθώς επίσης και μια πληθώρα ελληνικών Σχολείων και παροικιακών Οργανισμών. Της παρέλασης προηγήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Αρχιεπισκοπικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου 221 Dorcas Street South Melbourne χοροστατούντος του Πάτερ Χρήστου Δημολιάνη.

Οι εκδηλώσεις για την 75η Επέτειο για τη Μάχη της Κρήτης θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του έτους με ομιλίες, παρουσιάσεις, φόρουμ, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας κ.τ.λ.

Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε και η Παρουσίαση Βιβλίου του γνωστού συγγραφέα και ιστορικού Dr Peter Ewer με τίτλο "The forgotten ANZAC's" τη Τετάρτη 06 Απριλίου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβε ο τέως πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσημη Έκθεση φωτογραφίας, αφιερωμένη στη Μάχη της Κρήτης θα μεταφέρεται από σχολείο σε σχολείο ανά δυο εβδομάδες σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με σκοπό την ενημέρωση και επιμόρφωση των μαθητών της Βικτώριας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News