Πολιτισμός

Μνημεία αναστηλώνονται σε κατεχόμενα και ελεύθερη Κύπρο

Ένα από τα ομορφότερα μοναστήρια της Κατεχόμενης Κύπρου και συγκεκριμένα της Μύρτου, επισκέφτηκε σήμερα η Τεχνική Επιτροπή από την Πολιτιστική Κληρονομιά, το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας μνημείων και ενημέρωσης για τα έργα αναστήλωσης και συντήρησης της Μονής στην κατεχόμενη Μύρτου.

Το έργο συντήρησης του υπό κατάρρευση μοναστηριού άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο, γίνεται σε διαφορετικές φάσεις, η πρώτη εκ των οποίων αφορά τον ίδιο τον Ναό. Η πρώτη ενέργεια συντήρησης αφορά τη προστασία των τοιχογραφιών μέσα στον Ναό και θα ακολουθήσει η συντήρηση του Ναού συνολικά.

Ακολούθως θα συντηρηθεί το βόρειο μοναστικό συγκρότημα και το συνοδικό και στη συνέχεια θα γίνει η στήριξη της κύριας πύλης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 12 περίπου μήνες και το κόστος προϋπολογισμού ανέρχεται  περίπου στις 730,000-750,000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομία, για τη διατήρηση και αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων τόσο στις ελεύθερες όσο και τις κατεχόμενες περιοχές. Ήδη τρία μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ προγραμματίζονται άλλα τρία για το επόμενο διάστημα.  Επιπλέον 11 μνημεία, βρίσκονται υπό εξέταση, προκειμένου να μπουν σε σειρά για αναστήλωση. Το Reporter σας παρουσιάζει τα σχέδια της επιτροπής για τις αναστηλώσεις έργων τόσο στο επόμενο διάστημα και σε κατοπινό στάδιο.   

Αξιοσημείωτο, όπως μεταδίδει το reporter.com.cy, είναι το γεγονός πως από το 2012 μέχρι το 2015 έχουν ολοκληρωθεί περίπου 40 έργα, 20 σημαντικής πολιτιστικής αξίας και άλλα 20 μικρότερα (μικρών και άμεσων επεμβάσεων σε κοινότητες).

Έργα υπό εξέλιξη

Συνολικά τρία έργα βρίσκονται σε φάση αναστήλωσης ή συντήρησης. Και τα τρια βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές.

Η Μονή του Αποστόλου Αντρέα. Η διαδικασία αναστήλωσης ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη και κύρια φάση του έργου που αποτελείται από τον Ναό, τα κελιά στο πάνω επίπεδο και το Βυζαντινό εκκλησάκι προς την θάλασσα κοντά στο αγίασμα.

Η φάση αυτή αναμένεται να αποπερατωθεί γύρω στον Σεπτέμβριο. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της συντήρησης της βόρειας πτέρυγας του συγκροτήματος, ενώ  θα ακολουθήσει επιδιόρθωση και ευπρεπισμός του περιβάλλοντος χώρου. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η συντήρηση των εικόνων της Μονής. Το όλο έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 5 εκ. ευρώ.

Μονή Αποστόλου Ανδρέα, εργασίες

Η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνικο. Η συντήρηση της Εκκλησίας άρχισε με πρώτη ενέργεια την προστασία και συντήρηση  των αγιογραφιών που βρίσκονται στο εσωτερικό του Ναού. Θα ακολουθήσει η επιδιόρθωση της στέγης και η γενικότερη συντήρηση. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου εννέα μήνες.

Έργα επί χάρτου…

Στο μεταξύ, υπό εξέταση βρίσκεται η αναστήλωση/συντήρηση 11 ακόμη μνημείων.  Η τεχνική επιτροπή εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.  Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα αυτά βρίσκονται στο στάδιο πρώτης εξέτασης για καθορισμό προτεραιοτήτων. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη προσφορών για την τεχνική μελέτη και ακολούθως θα καθοριστεί η διαδικασία εκτέλεσης εργασιών συντήρησης.

Πρόκειται για τα εξής μνημεία

Η Παναγία της Ασσιας

Η εκκλησία του Αγίου Ανδρονίκου στην Κυθραία

Το Λουτρό στη Λεμεσό

Τα Παλιά Τ/Κ σχολεία στον Κοτσιάτη, Πόλη Χρυσοχούς και Μαρί

Η Εκκλησία του Αγίου Αρτέμων στο Ορνίθι / Αφάνια

Η Εκκλησία του Αγίου Σέργιου στην Νέτα

Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Άρδανα

Η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Γιαλούσα

Το διατηρητέο αρχοντικό στα Λιμιά Αμμοχώστου

Η πύλη των τειχών της Αμμοχώστου

Οι Νερόμυλος στα Βράτσια, στη Μαλιά, Πάφου, και στα Λιμιά Αμμοχώστου

Σχόλια