Πολιτισμός

Δίνουν παράσταση οι δάσκαλοι του Ρεθύμνου

Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου παρουσιάζει το έργο: "Γλώσσα φαρμάκι", το οποίο είναι βασισμένο στην κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά "Ο Κουτσομπόλης". Θα δοθούν τρεις παραστάσεις την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Απριλίου, όλες στις 9 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κρήτης, στα Περιβόλια Ρεθύμνου. Η είσοδος είναι 5 ευρώ.

Λίγα λόγια για το έργο: Ένας χαιρέκακος κουτσομπόλης, μια δυναμική αλλά απογοητευμένη σύζυγος, ένας επικίνδυνα γοητευτικός γείτονας, μια όχι και τόσο τυπική μαμά, ένας σχολαστικά ευγενικός φίλος, μια άπιστη γυναίκα, ένας κουμπάρος, ένας θυμωμένος κλητήρας και οι αδιάκριτες γειτόνισσες. Τι συμβαίνει όταν όλοι αυτοί συναντιούνται; Πόσο θα περιπλέξουν τα πράγματα μια δεξίωση, μία μήνυση και μια γκαρσονιέρα; Και τελικά ένα τηλέφωνο πόσο χρήσιμη εφεύρεση είναι στα χέρια ενός κουτσομπόλη; Οι απαντήσεις επί σκηνής...

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Βέρα Κασωτάκη

Σκηνικά-κοστούμια: Αιμιλία Σερδάκη

Φώτα-επιμέλεια ήχου:Στέλιος Πιοτογιαννάκης

Σχεδιασμός αφίσας: Κώστας Αδικημενάκης

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:

Ματούλα: Νάντια Σαρρή

Θεανώ: Σίντυ Εμμανουήλ

Θανάσης Τσάπουλας: Δημήτρης Βαρελάς

Νέλλη Τσάπουλα: Έλενα Δημητρίου

Φρίξος Γεωργιάδης: Νίκος Αλεξανδρινός

Λένα Γεωργιάδη: Κορίνα Δερμεντζή

Μανώλης Εμμανουήλ: Κώστας Αδικημενάκης

Μαρίνα: Λένα Κοροσίδου

Οδυσσέας: Κώστας Μλεκάνης

Ουρανία: Γιάννα Κλώτσα

Κα Χαντζαράκου: Βικτωρία Καρίνου

Ντίνα: Άννα Λυγιά

Καίτη: Βικτωρία Καρίνου

Κος Νικολάου: Πέτρος Τσιμπούρης

Κα Νικολάου: Ελένη Μαυράκη ( στις 16/4 η Νάντια Σαρρή)

Ζωζώ: Πόπη Παγώνη

Ο Κουτσομπόλης

Η κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά « Ο Κουτσομπόλης» γράφτηκε το 1968. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο θερινό θέατρο «Μινώα» στις 18 Μαΐου του ίδιου χρόνου από τον θίασο του Γιάννη Γκιωνάκη, με τον ίδιο, τη Χριστίνα Σύλβα και την Κατερίνα Γιουλάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ο ίδιος ο συγγραφέας σημειώνει  για το έργο του:

«Καθιερώθηκε να αποδίδουμε στις γυναίκες το κουτσομπολιό - σαν μια ιδιαίτερη αδυναμία τους - αλλά δε νομίζω ότι υστερούμε και πολύ οι άντρες στο πανάρχαιο τούτο σπορ, που άλλοτε εξυπηρετεί την ψυχαγωγία μας κι άλλοτε την κακία μας, με όλα τα συμπαρομαρτούντα. Υπάρχουν άντρες κουτσομπόληδες που θα μπορούσαν να ανακηρυχθούν τσάμπιον στην Ολυμπιάδα της κακογλωσσιάς και να βγάλουν νοκ άουτ τις γυναίκες...

Πανάρχαιο είναι το κουτσομπολιό-όσο κι ο κόσμος- γι' αυτό και δεν παρέλειψαν οι σατιρικοί και οι κωμωδιογράφοι να το περιλάβουν από αρχαιοτάτων χρόνων στα θέματά τους, διανθίζοντας τα έργα τους με τύπους κουτσομπόληδων κατά προτίμηση, όμως γυναικών. Νομίζοντας, λοιπόν, ότι το ισχυρό φύλο αδικήθηκε ως προς την άξια τούτη επίδοσή του, είπα να τιμήσω το γένος των αντρών με την προσφορά του «Κουτσομπόλη».   

Σχόλια