Πολιτισμός

Ο Λεπρέντης του Μ.Χουρμούζη στο Θεατρικό σταθμό

«Ο Λεπρέντης» του Μιχαήλ Χουρμούζη παρουσιάζεται Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8, Απριλίου από την Θεατρική Ομάδα των εργαζομένων του δήμου Ηρακλείου στο Θεατρικό σταθμό στις 21:00.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των «Πολιτιστικών Αγώνων 2016»που οργανώνει ο δήμος Ηρακλείου και παρουσιάζεται από τον Σύλλογο Εργαζομένων δήμου Ηρακλείου.

Ο Μ. Χουρμούζης υπήρξε Αγωνιστής και θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτικός. Πολέμησε στη Ρούμελη και στην Πελοπόννησο το 1821 και αργότερα στην Κρήτη όπου έμεινε έως το 1833. Διετέλεσε Βουλευτής από το 1851 έως το 1856.

Σατιρικός συγγραφέας με έντονη κριτική διάθεση, αιχμηρή γλώσσα και ζωηρό ύφος καταπιάνεται με έργα που θίγουν ανθρώπινα ελαττώματα, πρόσωπα και καταστάσεις («Ο Λεπρέντης», «Ο Χαρτοπαίχτης», «Ο Τυχοδιώκτης», «Ο Υψύπλουτος», «Ο Υπάλληλος» και άλλα) και στηλιτεύει χωρίς έλεος την Βαυαροκρατία, το καθεστώς της Αντιβασιλείας, τις καταχρήσεις «των ξένων» αλλά και των «ειδικών μας» όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Ο ΛΕΠΡΕΝΤΗΣ» είναι η πρώτη πρωτότυπη ελληνική κωμωδία που παίχτηκε στην Ελληνική Σκηνή (Αθήνα 1836).

Ο Ήρωας του έργου, ο Λεπρέντης είναι ένας πλούσιος και άσχημος γέρος που ερωτεύεται μια όμορφη νεαρή κοπέλα τη Βιτορίτσα.

Πάνω σε αυτόν τον καμβά, που μας παραπέμπει και στην commedia de l' arte, παρελαύνουν διάφοροι τύποι της γειτονιάς, που εκμεταλλεύονται την αδυναμία του και προσπαθούν να του αποσπάσουν χρήματα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνάκης

Μουσική: Λεωνίδας Τζωρτζάκης

Σκηνογραφία: Άννα ΜαχαιριανάκηΑλέξης Βλαχάκης

Ενδυματολογία: Άννα Μαχαιριανάκη

Κατασκευή Σκηνικών: Γιώργος Μανουσάκης

Ράψιμο Κοστουμιών: Ελένη Μανουσάκη

Κομμώσεις - μακιγιάζ: ΙΕΚ ΜΟΡΦΗ - ΚΕΠΑΣΝΗ

Αφίσα - Πρόγραμμα: Χρυσόστομος Σπετσίδης

Ηχητικά  - Φωτισμοί: Νίκος και Χρήστος Αλούπης  

Φωτογραφίες: Βασίλης Κοκκινάκης - Μανόλης  Τσαγκαράκης

Βιντεοσκόπηση: Μάνθος Τζωρμπατζάκης

Σχόλια