Πολιτισμός

Εκδήλωση μνήμης στον κορυφαίο ποιητή Μ. Αναγνωστάκη

Εκδήλωση στη μνήμη ενός από τους κορυφαίους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, του αείμνηστου Μανώλη Αναγνωστάκη, διοργανώνει η Ένωση Φιλολόγων νομού Ηρακλείου.

Η εκδήλωση, με τίτλο "Όταν μι?ν ?νοιξη χαμογελάσει: 10 χρόνια από το θάνατο του Μανόλη Αναγνωστάκη", θα λάβει χώρα στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου την Τετάρτη 6 Απριλίου και ώρα 7 το απόγευμα.

Θα μιλήσουν οι

Γιώργος Ζεβελάκης (ερευνητής της λογοτεχνίας), με θέμα "Μανόλης Αναγνωστάκης, ο ποιητής της συνέχειας".

Λάκης Παπαστάθης (σκηνοθέτης), θα παρουσιάσει ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο για τον ποιητή με τίτλο "Ο Αναγνωστάκης κινηματογραφούμενος".  

Αντώνης Καρτσάκης (φιλόλογος), θα μιλήσει με θέμα "Κρίνε για να κριθείς... Η πολιτική και πολιτισμική κριτική του Μανόλη Αναγνωστάκη στον Μανούσο Φάσση".  

Επίσης η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, κ. Χριστίνα Ντουνιά, θα κάνει μια μικρή εισαγωγή στο έργο του ποιητή και θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.

Ποιος ήταν ο Μ. Αναγνωστάκης


Ο Μανώλης Αναγνωστάκης υπήρξε ποιητής με πολιτική συνείδηση, φυλακίστηκε και καταδικάσθηκε σε θάνατο για τις ιδέες του και χαρακτηρίστηκε ως ο «ποιητής της ήττας», καθώς με τους στίχους του εξέφρασε τη διάψευση των οραμάτων της Αριστεράς. Το ποιητικό του έργο καθόρισε την ομάδα των στρατευμένων ποιητών της μεταπολεμικής ποίησης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Μαρτίου του 1925. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε ως ακτινολόγος στη Βιέννη (1955-1956). Άσκησε το επάγγελμα του ακτινολόγου στη Θεσσαλονίκη και το 1978 μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Πήρε μέρος στην Αντίσταση ως στέλεχος της ΕΠΟΝ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για την πολιτική του δράση στο φοιτητικό κίνημα φυλακίστηκε στο διάστημα 1948-1951, ενώ το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο.

Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1942 από το περιοδικό «Πειραϊκά Γράμματα». Εκτελώντας χρέη και αρχισυντάκτη, το 1944 συνεργάστηκε με το φοιτητικό περιοδικό «Ξεκίνημα» (1944), πόλο συσπείρωσης των προοδευτικών νέων λογοτεχνών της πόλης, και το 1945 εξέδωσε με δικά του έξοδα την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Εποχές». Αν και προχώρησε στην έκδοση μιας σειράς ποιητικών συλλογών τις επόμενες δεκαετίες, θα έπρεπε να περιμένει ως το 1979, σχεδόν 35 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου του, ώστε να δει να τυπώνεται η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του χωρίς δικά του έξοδα.

Δημοσίευσε ποιήματα και κριτικά σημειώματα σε πολλά περιοδικά, ενώ είχε και πυκνή παρουσία στην εφημερίδα «Αυγή», με κείμενα για θέματα λογοτεχνικά και πολιτικά. Εξέδωσε το περιοδικό «Κριτική» (Θεσσαλονίκη, 1959-1961), υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας των «Δεκαοκτώ κειμένων» (1970), των «Νέων Κειμένων» και του περιοδικού «Η Συνέχεια» (1973).

Τα ποιήματα που ο Μανόλης Αναγνωστάκης άφησε πίσω του δημοσιευμένα είναι 88 και γράφτηκαν από το 1941 έως το 1971. Από το 1979 που κυκλοφόρησε ο συγκεντρωτικός τόμος των ποιημάτων του, και από το 1983 που κυκλοφόρησε ιδιωτικά το αυτοβιογραφικό σχόλιο «Y.Γ.» δεν υπήρξε καμία δημόσια παρέμβασή του.

Σχόλια