Πολιτισμός

Διάλεξη για την εικόνα ‘’Μέγας εί Κύριε’’

Διάλεξη με θέμα "Η Ευχή του Μεγάλου Αγιασμού και η εικόνα ''Μέγας εί Κύριε''" πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Απριλίου στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του του Λυκείου των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως  Πέτρας και Χερρονήσου.

Την παρουσίαση θα κάνει η ξεναγός και συγγραφέας του βιβλίου «Μέγας εί, Κύριε», Αθηνά Σφακάκη.

Το βιβλίο

Η εικόνα «Μέγας εί, Κύριε» του Ιωάννη Κορνάρου αναλύεται λεπτομερώς μέσα σε τέσσερεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα γίνεται μια γενική περιγραφή της εικόνας καθώς επίσης, αναλύεται και η ευχή του Μεγάλου Αγιασμού ανά στίχο η οποία, για όσους δεν γνωρίζουν, βρίσκεται ενσωματωμένη μέσα στην ίδια την εικόνα.

Η ανάλυση γίνεται με παράλληλη φωτογραφική παρουσίαση των επιμέρους εικόνων του πίνακα διευκολύνοντας τον αναγνώστη και δίνοντας του μια πρωτόγνωρη εμπειρία γεμάτη ζωντάνια.

Η δεύτερη ενότητα αποτελεί θεολογική ανάλυση της εικόνας, η βιογραφία του Ιωάννη Κορνάρου παρουσιάζεται στην τρίτη και στην τέταρτη παρουσιάζεται η Μονή Τοπλού όπου φιλοξενείται η εικόνα «Μέγας εί, Κύριε».

Λίγα λόγια για την συγγραφέα Αθηνά Ν. Κυριακάκη - Σφακάκη

Μετά την πολυετή εμπειρία της ως ξεναγός στη Μονή Τοπλού, η κυρία Αθηνά Σφακάκη, μοιράζεται μαζί μας, χωρίς περιορισμούς, τις βαθιές γνώσεις της σχετικά με την πολυσυζητημένη εικόνα «Μέγας εί, Κύριε» του Ιωάννη Κορνάρου.

Η γνώση της κυρίας Σφακάκη και η αγάπη της για την Κρήτη δημιούργησαν με κάθε λεπτομέρεια και φροντίδα μια πραγματική ξενάγηση τυπωμένη σε βιβλίο, με σκοπό να ταξιδέψει ο αναγνώστης στο πλούσιο παρελθόν της Κρήτης.

Σχόλια