Πολιτισμός

Άρχων του Πατριαρχείου ο Πρωτοψάλτης Αντ. Πλαΐτης

Σε μία συγκινητική τελετή ανήμερα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 3 Απριλίου 2016, που πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο Ι. Ναό Παναγίτσας Μασταμπά Ηρακλείου Κρήτης όπου για 33 συναπτά χρόνια διακονεί ως Πρωτοψάλτης, ο Μουσικολογιώτατος Αντώνιος Πλαΐτης, καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής, έλαβε από τα χέρια του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου το οφφίκιο του ?ρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Σε ένδειξη αναγνώρισης της πολυετούς προσφοράς του στη διάδοση της πατρώας Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και της Ψαλτικής Τέχνης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απεφάσισε, κατόπιν προτάσεως του Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου, να τιμήσει με το ως άνω οφφίκιο τον νέο ?ρχοντα, ο οποίος μυήθηκε στην ιερή τέχνη του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού από τον Μουσικολογιώτατο Άρχοντα Διδάσκαλο του Αποστόλου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Δημήτριο Νεραντζή.

Ο τελευταίος, κατά τη διάρκεια της πολυετούς διακονίας του στά αναλόγια του Ι. Μητροπολιτικο? Ναού του Αγίου Μηνά, μεταλαμπάδευσε στον μαθητή του το γνήσιο Πατριαρχικό ψαλτικό ύφος που διδάχθηκε από τον αείμνηστο Αθανάσιο Παναγιωτίδη, που διετέλεσε δομέστικος του διαπρεπούς Πρωτοψάλτη των Πατριαρχείων Ιακώβου Ναυπλιώτη.

Κατά την τελετή της απονομής του οφφικίου, όπου παραβρέθηκαν δεκάδες μαθητές του τιμώμενου Πρωτοψάλτη από όλα τα μέρη της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι), το Πατριαρχικό Πιτάκκιο ανέγνωσε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Πρόδρομος Ξενάκης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Στην αντιφώνησή του πρός τους πατρικούς λόγους αγάπης και τιμής του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ο νέος ?ρχων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του πρός την Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την τιμή που του επεφύλαξε, καθώς και προς τον Αρχιεπίσκοπο για την πρόταση και την απονομή του οφφικίου.

Επίσης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, φιλόμουσο Ιεράρχη της Μητρός Εκκλησίας, τον καλλιφωνότατο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, Πανεπιστημιακό Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής μας Ακαδημίας, και τον Δευτερεύοντα Διάκονο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρο Μεϊμάρη, εκ των μαθητών του, καθώς και τους Ελλογιμότατους Καθηγητές της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης στην οποία από το 2013 διδάσκει μαθήματα Ψαλτικής Τέχνης. Συγκινητική ήταν η αναφορά του ?ρχοντος Υμνωδού προς τον αοίδιμο Γέροντά του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κυρό Νεκτάριο.

Ο Αντώνιος Πλα?της, που μεταξύ των ετών 1995-1999 διετέλεσε Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Νομού Ηρακλείου «Ανδρέας ο Κρήτης», τυγχάνει Διευθυντής των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, καθώς και Ιδρυτής και Χοράρχης του Χορού Ψαλτών «Οι Κρήτες Μαϊστορες» που ορίστηκαν, μεταξύ άλλων, νά ψάλλουν κατά το Πατριαρχικό Συλλείτουργο της Κυριακής της Πεντηκοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου με προεξάρχοντα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επί τη ενάρξει των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου τον προσεχή Ιούνιο στην Κρήτη, ως και κατά την Δοξολογία επί τη υποδοχή των Ορθοδόξων Προκαθημένων κατά τόν Εσπερινό της Πεντηκοστής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου.  

Σχόλια