Πολιτισμός

Ένας Κρητικός που τον έλεγαν Δία: Παραμύθι στο Θεατρικό Σταθμό

Στο Ηράκλειο μεταφέρεται το θεατρικό παραμύθι «Ένας Κρητικός που τον λέγανε Δία» της δημοσιογράφου Νανώς Σπανουδάκη Κουτσάκη, σε θεατρική παραγωγή του συλλόγου «Φίλοι του θεάτρου νομού Χανίων» και σκηνοθεσία της νηπιαγωγού Μαρίας Ραμουτσάκη.

Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο γραμμένο με παιγνιώδη τρόπο σε έμμετρο και πρόζα  βασισμένο στον μύθο του «Κρηταγενή Δία» αλλά και με πολλά στοιχεία από ανάλογους παγκόσμιους μύθους της δημιουργίας του σύμπαντος.

Η παράσταση είχε ανεβεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων τον περασμένο Δεκέμβριο και σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε μικρούς και μεγάλους θεατές στους οποίους και απευθύνεται.

Πολυμορφική παράσταση

Η επιτυχία έγκειται τόσο στην υποκριτική δυναμική των ηθοποιών του συλλόγου (που έχει  να επιδείξει πολλές ανάλογες θεατρικές επιτυχίες  «δύσκολων» θεατρικών έργων) όσο και στο γεγονός ότι πρόκειται για μια πολυμορφική παράσταση. Η οποία, μέσα από τον μύθο, αναδεικνύει την λαογραφία της Κρήτης, ήθη και έθιμα (π.χ. η τέλεση του Κρητικού γάμου) μουσικές, τραγούδια  και χορούς της (μαθητές του Μουσικού σχολείου Χανίων και χορευτικού ομίλου «Βιγλάτορες»), μαύρο θέατρο μαριονέτας κ. ά.

Ανάμεσα σε πολλά κριτικά σημειώματα , ο λογοτέχνης δάσκαλος και συνεργάτης των Χανιώτικων Νέων Βαγγέλης Κακατσάκης έγραψε για την παράσταση: «Εν αρχή ην ο λόγος! Ο κελαρυστός με πολλές σύγχρονες αναφορές λόγος της και εκλεκτής συνεργάτιδος της εφημερίδας μας Νανώς Σπανουδάκη-Κουτσάκη… συνδυάζοντάς τον με την κοσμολογική θεωρία των Ιώνων φιλοσόφων που μιλούν για την μεγάλη έκρηξη και τα τρία βασικά στοιχεία της, τη φωτιά, τη γη και το νερό. Του προέδρου της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, του φίλου Δημήτρη Νικολακάκη, όμως η ιδέα (μια ιδέα που έπεσε σε αγαθή γη) να γίνει αυτό που έγινε, έτσι όπως έγινε. Έχουν γνώση οι φύλακες…ο φύλαξ στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Θεατρικό παραμύθι

Το «Ένας Κρητικός που τον έλεγαν Δία»  δεν είναι απλά θεατρικοποιημένος μύθος. Είναι γραμμένο  εξ' αρχής ως θεατρικό παραμύθι. Και μέσω αυτού, όπως είχε πει η συγγραφέας  στις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ των Χανιώτικων Νέων( 19-12-15), θέλησε « …να αναδειχθούν οι πολλές διαστάσεις της προβολής του μύθου μέσα στο χρόνο. Φθάνοντας και ως τις ημέρες μας όπου είναι φανερό πού οδηγούν οι ορέξεις για κατάκτηση εξουσίας και δύναμης και οι ποικιλώνυμες ανασφάλειες των εξουσιών και οι δικές μας… »  Ενδεικτικός  αυτού  ο λόγος  της Μάνας Γης  στο φινάλε:

«Και συνέχεια ας μην έχει/Ο σύγχρονος «θεός» /άπου τρώει τα παιδιά του μες την ανασφάλειά του/ΚΡΟΝΟΣ-ΧΡΟΝΟΣ δηλαδή, Υπερδύναμη αν την λένε/ ΝΑΤΟ ή τρομοκρατία τζιχαντιστές  ή άλλους/Μια παγκόσμια υστερία».

? Ο μύθος του Κρηταγενή Δία , μπορεί όχι μόνο να ψυχαγωγήσει αλλά  και να προβληματίσει μικρούς και μεγάλους χάρη στους συνειρμούς  που προκύπτουν για τις κάθε είδους Εξουσίες. Το θέατρο δε, με τον δικό του ζωντανό τρόπο, μπορεί να τους αφηγηθεί  πειστικά και διασκεδαστικά και βέβαια εκπαιδευτικά.

Στο θεατρικό σταθμό Ηρακλείου

? Σύμφωνα  με  ανακοίνωσή του, Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων παρουσιάζει το θεατρικό παραμύθι "Ένας Κρητικός που τον έλεγαν Δία", την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 στις 17:30 και στις 19:30 στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου.

? Είσοδος με κοινωνικό εισιτήριο (τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αντιπεριφέρειας Ηρακλείου).

Από τα εναρκτήρια λόγια των αφηγητών του έργου:

? «Κι είναι τούτη η ιστορία μύθος…κοσμογονικός…/Κύκλους κάνει μες το χρόνο με μικρές παραλλαγές/και το σήμερα μας μοιάζει ως να ήτανε το χθες/Εξουσίες, τυραννίες, πόλεμος κι ελευθερίες/Άνω κάτω τα γυρίζει όλα η Μάνα μας η Γη/ Κι είν' παράσταση θεάτρου εις του κόσμου τη σκηνή/Που σαν παίζεται το τέλος ξεκινά απ την αρχή…..».

? «Μέσα εις την Μεσόγειο/Και σήμερα ακόμη ηπείρων και πολιτισμών / Είναι το σταυροδρόμι…

? «Φωτιά, Δύναμη και Γνώση. Κρόνος, Δίας, Προμηθέας/Και η Κρήτη πανδοχέας μιας παγκόσμιας στρωμνής/Της Ελλάδας, της Ευρώπης και ανθρώπων όπου γης».

Σχόλια