default-image

Απ’την Κνωσό ως την Πέργαμο: μνήμες Μικρασίας

Πολιτισμός
Απ’την Κνωσό ως την Πέργαμο: μνήμες Μικρασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εσπερίδα με θέμα "Πέρα ως πέρα στη γη της Ιωνίας… απ' την Κνωσό ως την Πέργαμο: μνήμες Μικρασίας" διοργανώνουν την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, στις 18:00, το Πειραματικό Γυμνάσιο και το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου στη Δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω.

Στην εσπερίδα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του διασχολικού προγράμματος των δύο πειραματικών σχολείων της πόλης μας σχετικά με την εγκατάσταση και ενσωμάτωση των Μικρασιατών προσφύγων στο Ηράκλειο, που υλοποιήθηκε στη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους 2015-16. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο, όχι μόνον την επαφή των μαθητών με ένα τμήμα της τοπικής και της εθνικής ιστορίας, την Μικρασιατική Καταστροφή και το Προσφυγικό Ζήτημα, αλλά και τη διασχολική συνεργασία, με την οποία επιτυγχάνεται η σύσφιξη των σχέσεων διδασκόντων και μαθητών, η καλλιέργεια της συνεργατικότητας και η διάχυση της γνώσης.

Μαθητές των δύο σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους γύρω από το θέμα των Μικρασιατών προσφύγων στο Ηράκλειο. Πρόκειται για συνεντεύξεις που πήραν οι ίδιοι οι μαθητές από απογόνους προσφύγων αλλά και για αρχειακό υλικό από τον τύπο της εποχής που μελέτησαν.

Η Λένα Τζεδάκη Αποστολάκη, ιστορικός με ιδιαίτερη ενασχόληση στο θέμα των Μικρασιατών προσφύγων στην Κρήτη, επίτιμη σχολική σύμβουλος φιλολόγων, και για πολλά χρόνια καθηγήτρια στα δύο σχολεία -και Διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου, θα μιλήσει για τα γεγονότα και τις συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησε η εγκατάσταση των προσφύγων στο Ηράκλειο.

Ο σκιτσογράφος Soloup, δημιουργός του graphic novel Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο, θα μιλήσει για την εμπνευσμένη από την λογοτεχνία γραφιστική αποτύπωση της δραματικής περιπέτειας των προσφύγων μετά την μικρασιατική καταστροφή.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,  Γιώργος Νικολακάκης, θα σχολιάσει τις εργασίες των μαθητών.

Η εκδήλωση θα κλείσει με τη χορωδία του Συλλόγου Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου, η οποία θα τραγουδήσει Μικρασιάτικα τραγούδια.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου και τον Σύλλογο Μικρασιατών Ηρακλείου Κρήτης «Ο Άγιος Πολύκαρπος» για την πολύτιμη βοήθειά τους.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News