Πολιτισμός

Γυρεύοντας στην εξορία την πατρίδα σου

Την Δευτέρα 4 Απριλίου και ώρα 19.30 στο Πολύκεντρο Νεολαίας του δήμου Ηρακλείου (ισόγειο οδού Ανδρόγεω), ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη και το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης διοργανώνουν μια πρωτότυπη παρουσίαση - συζήτηση για το βιβλίο του Γιάννη Κιουρτσάκη «Γυρεύοντας στην εξορία την πατρίδα σου» (εκδόσεις Πατάκης).

Για το βιβλίο και τα θέματα που αυτό θέτει θα συνομιλήσουν ο συγγραφέας Γιάννης Κιουρτσάκης με τη φιλόλογο Γεωργία Ορφανού, τη συγγραφέα Νίκη Τρουλλινού, και τον πτυχιούχο Φιλοσοφίας Πατρών Ιάκωβο Γεωργουδή-Πιταροκοίλη, καθώς και με το κοινό.

Το «Γυρεύοντας στην εξορία την πατρίδα σου» είναι ένα κείμενο πολυφωνικό που συνομιλεί αδιάκοπα με τον αναγνώστη χωρίς να φοβάται να περιπλανηθεί στα πεδία της φιλοσοφίας και της επιστήμης. Προπάντων όμως είναι ένα βιβλίο που τολμά να μιλήσει για την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, όχι με την αυθεντία του ειδικού, αλλά με την εξομολογητική γλώσσα της λογοτεχνίας που απευθύνεται αδελφικά στον καθένα, πέρα από σύνορα και ιδεολογικά στεγανά.

Ο Γιάννης Κιουρτσάκης γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Ύστερα από μια σειρά μελέτες για τον Σεφέρη, τον Καραγκιόζη, την προφορική παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό, δουλεύει, εδώ και μια δεκαετία, μια μυθιστορηματική και δοκιμιακή τριλογία με γενικό τίτλο «Το ίδιο και το άλλο» και με πειραματόζωο τον εαυτό του. Το 1986 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου και το 1996 με το Βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού "Διαβάζω".

Οι πρόσφατες μεταφράσεις κάποιων βιβλίων του στη Γαλλία και στην Ολλανδία γνωρίζουν θερμή υποδοχή. Συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσεις συγγραφέων, πιστεύοντας ότι η αμοιβαία κατανόηση των λαών που προσφέρει η λογοτεχνία μπορεί να θεμελιώσει έναν πιο ανθρώπινο πολιτισμό, πέρα από τα αδιέξοδα της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης.

Σχόλια