Πολιτισμός

Ενδιαφέρον Κάρολου για αναστήλωση της Μονής Χιλανδαρίου

Ο πρίγκιπας Κάρολος συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Βελιγράδι με τον Πατριάρχη των Σέρβων κ. Ειρηναίο με τον οποίο συζήτησαν θέματα διαθρησκευτικής συνεργασίας ενώ ενημερώθηκε και για τις εργασίες αναστήλωσης της Μονής Χιλανδαρίου στο Άγιο όρος.

Είναι γνωστό ότι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου διέθεσε 650.000 αγγλικές λίρες για την αναστήλωση της σερβικής Μονής που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά το 2003. Κατά τη συζήτηση με τον Πατριάρχη των Σέρβων για την πορεία του έργου αναστήλωσης της Μονής Χιλανδαρίου κλήθηκε να συμμετάσχει και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι Κωνσταντίνος Οικονομίδης.

Ο πρίγκιπας Κάρολος μετά τη συνάντηση με τον Πατριάρχη των Σέρβων επισκέφθηκε και τον ναό του Αγίου Σάββα που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς στα Βαλκάνια και επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για την πορεία των εργασιών εικονογράφησης.

Στις πέντε τοπική ώρα το απόγευμα ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγος του Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα ήπιαν το καθιερωμένο εγγλέζικο τσάι στο βασιλικό παλάτι προσκεκλημένοι του πρίγκιπα Αλεξάνδρου της Σερβίας και της Ελληνίδας συζύγου του, Αικατερίνης.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου και η σύζυγός του πραγματοποιούν από σήμερα διήμερη επίσκεψη στη Σερβία στο πλαίσιο περιοδείας στα δυτικά Βαλκάνια.

Μονή Χιλανδαρίου

Η μονή Χιλανδαρίου είναι κτισμένη σε λάκκο κοντά σε μια ρεματιά, κυριολεκτικά αθέατη από τη θάλασσα. Πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή ενός παλαιότερου μοναστικού συγκροτήματος που ονομαζόταν Χιλανδάρης. Ιδρύθηκε στα τέλη του 12ο αι. από τον Σέρβο ηγεμόνα Στέφανο Νεμάνια και το γιο του Ράτσκο, οι οποίοι μάλιστα έγιναν μοναχοί εκεί. Κατά τον 14ο αι. η μονή έφθασε στη μέγιστη ακμή της χάρη στις δωρεές των Σέρβων ηγεμόνων, των Βυζαντινών αυτοκρατόρων και ιδιωτών.

Το καθολικό είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Χτίστηκε στις αρχές του 14ου αι. και ακολουθεί το αθωνικό αρχιτεκτονικό τυπικό. Τοιχογραφήθηκε στο διάστημα 1319-1320. Απέναντι από την είσοδο του καθολικού βρίσκεται η Τράπεζα, τοιχογραφημένη από Σέρβο μοναχό. Η φιάλη για τον αγιασμό των υδάτων βρίσκεται στο κέντρο της αυλής ανάμεσα σε δυο κυπαρίσσια που δεσπόζουν στο χώρο με το μέγεθός τους.

Αποτελούσε και αποτελεί ακόμη και σήμερα το σημαντικότερο πνευματικό κέντρο των Σέρβων και μια από τις σημαντικότερες εστίες διαφύλαξης του σερβικού πολιτισμού. Μεταξύ των πολλών τιμίων λειψάνων που φυλάσσονται στη μονή ξεχωρίζει το σκήνωμα του Αγίου Σάββα στο καθολικό. Επίσης στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται 181 χειρόγραφοι κώδικες στα ελληνικά και 809 σε σλαβικές γλώσσες, 400 έγγραφα και 20.000 έντυπα βιβλία.

Η μονή, σύμφωνα με το imma.edu.gr, κατατάσσεται τέταρτη σύμφωνα με το τυπικό των αγιορείτικων μονών. Δεν φιλοξενεί καθώς το αρχονταρίκι και όλη η βόρεια πτέρυγα καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2003 και βρίσκεται σε φάση ριζικής ανακατασκευής.

Σχόλια