Πολιτισμός

Στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το μουσείο Λυχνοστάτης

Το Μουσείο Λυχνοστάτης ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη με δύο προβολές στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 18:00, στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα -(Λιμάνι - Αποθήκη Δ), και την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 16:00, στο Ολύμπιον (αίθουσα Παύλος Ζάννας).

Θα προβληθεί η ταινία - παραγωγή του Μουσείου
«Το μέσα φως» σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνικό Πανόραμα ταινιών». Η ταινία έχει ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις (τιμητική διάκριση στο 9ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, ειδική μνεία και τιμητική διάκριση στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράπετρας), ενώ πριν μερικές μέρες  έλαβε και το ειδικό βραβείο ταινίας τεκμηρίωσης στο Αround International Berlin Festival (ΑRFFB). Επίσης έχει προβληθεί σε αρκετές πόλεις στυην Ελλάδα.

Στην ταινία«Το μέσα φως»Ο 86χρονος Γιώργης Μαρκάκης, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του μουσείου «Λυχνοστάτης» στη Χερσόνησο Κρήτης, μας ξεναγεί στην κιβωτό των αναμνήσεών του, σε όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα 'χει κλείσει εντός του», για να καταλήξει πως «το κάθε πράγμα στον κόσμο ετούτο αξίζει τόσο όσο το αγάπησες».

Σχόλια