default-image

Ντοκιμαντέρ νεόπτωχων: Το φιλμ που ράγισε καρδιές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός
Ντοκιμαντέρ νεόπτωχων: Το φιλμ που ράγισε καρδιές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία ταινία που καταγράφει την Ελλάδα των νεόπτωχων και των ανέργων που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά παρουσιάστηκε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονικης. Εικόνες της εξαθλίωσης όπως αποτυπώνονται στις ζωές των θυμάτων της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Το φιλμ του Τάκη Μπαρδάκου «Το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων - Η Αθήνα από κάτω» ακολουθεί καθημερινές ιστορίες πολιτών, προβάλλοντας την κοινωνική ανισότητα και την αδικία. Στέκεται στις ουρές των συσσιτίων και μπαίνει μέσα σε σπίτια, που οι ένοικοι τους, έχασαν σχεδόν τα πάντα. 

Καταγράφει το φαινόμενο των αστέγων, τα συσσίτια, τα συγκλονιστικά ποσοστά ανεργίας και την κατάπτωση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων στην κατηγορία των νεόπτωχων, που εχουν μετατρέψει το όνειρο της ευημερίας σε έναν κοινωνικό-οικονομικό εφιάλτη. 

Το ντοκιμαντέρ αυτό ως καλλιτεχνικό έργο, δεν ακολουθεί τους κανόνες της διαφημιστικής αισθητικής ή της τουριστικής ματιάς, αλλά είναι σκληρό και αποδομημένο - όσο σκληρή και αδιέξοδη είναι πολλές φορές η ίδια ζωή - επίκαιρο όμως και αναγκαίο για την κοινωνική αλληλεγγύη, την πολιτισμική συνείδηση και την ανάγκη για διάλογο.

«Ο σκοπός της προσπάθειας μας, είναι να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση μιας μεγάλης και ποικιλόμορφης κοινότητας ανθρώπων, που να νοιάζονται βαθιά για τα θέματα ανθρωπισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα ενωθούν μαζί μας και θα είναι η αρχή μιας πλατιάς ανθρωπιστικής κίνησης. Αυτό θέλουμε, γι αυτό αγωνιζόμαστε» σημειώνουν οι συντελεστές.

Δείτε το τρέιλερ του «Ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων - Η Αθήνα από κάτω» του Τάκη Μπαρδάκου. Το οδοιπορικό του Τάκη Μπαρδάκου συνοδεύεται απο τη μουσική του Μάριου Στρόφαλη.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News