Πολιτισμός

Εκδήλωση για τον El Greco στο Πολιτιστικό Κέντρο

Πρόγραμμα της Εθνικής Πινακοθήκης για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλο θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα από την διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και μουσική επένδυση του βραβευμένου με Όσκαρ Έλληνα μουσικού Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Μια συναρπαστική περιήγηση στα πιο μεγάλα αριστουργήματα του Greco με τη βοήθεια της πιο υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας. Η ψηφιακή ανάλυση της εικόνας  μας αποκαλύπτει αθέατες πλευρές των έργων, ενώ η γλαφυρή αφήγηση μας εισάγει στα μυστικά της δημιουργίας τους. Μια παραγωγή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του ζωγράφου.

Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Γκρέκο (1541-1614), «μεταφέροντας» στην Ελλάδα τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του, που δεν μπορούν να ταξιδέψουν, είτε λόγω μεγέθους είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα. Με τη βοήθεια της πιο εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας, ανασυντίθενται σύνολα (εικονοστάσια, παρεκκλήσια…), που έργα τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο.

Με φωτογραφικό υλικό που παραγγέλθηκε ειδικά για το πρόγραμμα, ώστε να διαθέτει την υψηλότερη δυνατή ανάλυση, ο θεατής απολαμβάνει μια οπτικοακουστική περιπλάνηση στα έργα, που τον εισάγει στο ίδιο το γίγνεσθαι της δημιουργίας τους. Απίστευτες λεπτομέρειες μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τον δημιουργικό οίστρο, τη ζωγραφική χειρονομία, τη σιγουριά και τον  χρωματικό πλούτο του μεγάλου καλλιτέχνη. Τα έργα αναλύονται με απλό και γλαφυρό τρόπο και τοποθετούνται στο καλλιτεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τους πλαίσιο με πλήθος από εικόνες, που συνοδεύουν τα σχόλια.

Η παρουσίαση επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο, που παραχωρήθηκε ευγενικά από τον συνθέτη, και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.

Σχόλια