default-image

Σκιές στη Ψυχή: Ντοκιμαντέρ για την προσφυγιά των Ελλήνων

Πολιτισμός
Σκιές στη Ψυχή: Ντοκιμαντέρ για την προσφυγιά των Ελλήνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η ταπεινωτική καθημερινότητα που αντιμετώπισαν ερχόμενοι στην μητέρα Ελλάδα μέσα από λέξεις όπως «τουρκόσποροι» και «ρωμιόσποροι», κάποια γράμματα που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, οι παράγκες παρουσιάζονται στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Σκιά στην ψυχή» των Μάριου Πολυζωγόπουλου και Δημήτρη Πλιάγκου σε σενάριο του Θωμά Σίδερη.

Το ντοκιμαντέρ«Σκιά στην ψυχή» θα προβληθεί στις 18 και 20 Μαρτίου στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να θυμίσει σε όλους μας την βαθιά αλήθεια πως ένας λαός που βίωσε το ρατσισμό μέχρι το μεδούλι μέσα από την δική του ξενιτιά δεν μπορεί να μην είναι φιλόξενος και καταδεκτικός με τους σημερινούς ξενιτεμένους.

Την ώρα που οι προσφυγικές ροές βαθαίνουν τα υδάτινα μονοπάτια του Αιγαίου, έρχεται ένα ντοκιμαντέρ να μας θυμίσει ότι η τελευταία λέξη της προσφυγιάς δεν γράφτηκε ακόμα.

Τρία χρόνια γυρισμάτων σε τρεις διαφορετικές χώρες, δεκάδες ώρες πρωτογενούς οπτικοακουστικού υλικού με μαρτυρίες Χριστιανών και Μουσουλμάνων προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς της Ανταλλαγής, τεκμήρια και σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό. Ένα ντοκιμαντέρ που ενώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου με μια γέφυρα ανθρωπιάς και κατανόησης. Μια ψύχραιμη ματιά μπροστά και πίσω από τα ιστορικά γεγονότα με τη συμβολή σημαντικών κοινωνικών επιστημόνων από την Ελλάδα και την Τουρκία. Γιατί ο δρόμος της προσφυγιάς είναι και θα είναι πάντοτε ο ίδιος.

Εκεί που σταματά η επίσημη ιστορία, εκεί που τελειώνουν τα άλλα ντοκιμαντέρ, ξεκινά η «Σκιά στην ψυχή» των προσφύγων της Ανταλλαγής.

«Τουρκόσποροι» και «ρωμιόσποροι» αφηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τους, με φόντο τη σκοτεινή διπλωματία στα ταραγμένα χρόνια του Μεσοπολέμου που τους άλλαξε τις ζωές τους για πάντα.

Η ταπεινωτική καθημερινότητα, ο ρατσισμός, οι παράγκες, η εγκατάλειψη αλλά και η προσδοκία για την επιστροφή στην πατρίδα - μια σκιά στην ψυχή που δε θα σβήσει ποτέ.

Κάποια ανεπίδοτα γράμματα κρυμμένα σε μια παλιά ντουλάπα και ένας ερευνητής σε ένα απρόσμενο ταξίδι στον χώρο και το χρόνο είναι η αφορμή για να ζωντανέψει ξανά η προσφυγική γειτονιά με τα χρώματά και τα αρώματά της.

Σκηνοθεσία: Μάριος Πολυζωγόπουλος-Δημήτρης Πλιάγκος.

Σενάριο-αφήγηση-δημοσιογραφική επιμέλεια: Θωμάς Σίδερης.

Επιστημονικός Σύμβουλος: Σταύρος Ανεστίδης.

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Σκιά στην ψυχή» συμμετέχει στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ, η ταινία θα προβληθεί στις 18 και 20 Μαρτίου 2016, στις 17.30 το απόγευμα, αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη-Αποθήκη Δ-Λιμάνι.

Οι υπόλοιποι συντελεστές του ντοκιμαντέρ είναι:

Ιστορικός Σύμβουλος: Δημήτρης Καμούζης

Δ/νση Φωτογραφίας: Μάριος Πολυζωγόπουλος

Μουσική Επιμέλεια: Cengiz Onural

Μοντάζ - Μιξάζ: Δημήτρης Πλιάγκος

Δημοσιογραφική έρευνα: Φένια Χαλά

Έρευνα Αρχείου: Φένια Χαλά, Μαρία Μπιρμπίλη

Camera: Θανάσης Δεληγιώργης, Νίκος Βασιλόπουλος

Ηχοληψία: Δημοσθένης Χριστοδουλάκης

Media Artist: Νίκος Πολίτης

Ηθοποιοί δραματοποιημένων σκηνών:

Ακύλλας Καραζήσης, Βασίλης Τουρκομένης, Ανθούλα Μίχου

Μετάφραση: Μάνος Σαράφης, Θάνος Ζαράγκαλης, Arzu Eker Roditakis, Ρίτσα Τασελαρίδου

Δ/νση Παραγωγής: Μαρία Μπιρμπίλη

Και με αγγλικούς υπότιτλους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News