default-image

Ομιλία για τις Εικόνες κρητικής τέχνης στο Ιστορικό Μουσείο

Πολιτισμός
Ομιλία για τις Εικόνες κρητικής τέχνης στο Ιστορικό Μουσείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την ομιλία «Eικόνες κρητικής τέχνης στην Κέρκυρα» συνεχίζεται ο κύκλος διαλέξεων που διοργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών στο πλαίσιο των εκθέσεων«Οι Εικόνες της Συλλογής Ζαχαρία Πορταλάκη, 15ος-20ός αιώνας. Δωρεά Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη» (μόνιμη έκθεση) και «Θεότητα, (α)συνέχεια. Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη» (περιοδική έκθεση).

Η ομιλία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 11.30΄ στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, εστιάζει στην παρουσία των Κρητών ζωγράφων στα Επτάνησα που οδήγησε στην άνθιση της αποκαλούμενης Επτανησιακής σχολής της ζωγραφικής κατά τον 18ο αιώνα.

Η προσκεκλημένη ομιλήτρια κυρία Τένια Ρηγάκου, Έφορος Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, θα παρουσιάσει μεγάλο αριθμό κρητικών εικόνων υψηλής τέχνης που διασώζονται στους ναούς, τις μονές, και τα μουσεία της Κέρκυρας και που έως σήμερα αποτελούν απόδειξη του στενότατου δεσμού της Κρήτης με τον επτανησιακό χώρο.

Όπως σημειώνει η ομιλήτρια: «Η Κέρκυρα, που άλλωστε και  λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτέλεσε ενδιάμεσο σταθμό στις μετακινήσεις ζωγράφων και έργων μεταξύ Κρήτης και Βενετίας έχει την τύχη να διασώζει κατ' αρχήν, πολλά και μάλιστα τα περισσότερα από τα γνωστά υπογεγραμμένα έργα του μεγάλου καστρινού ζωγράφου Μιχαήλ Δαμασκηνού.

Πέραν του Δαμασκηνού όμως, γνωστές από τις αρχειακές πηγές είναι οι παραγγελίες έργων στα κρητικά εργαστήρια ζωγραφικής όπως και η παρουσία Κρητών ζωγράφων στη νήσο η οποία κορυφώνεται μετά τον Κρητικό Πόλεμο και την πτώση των κάστρων της μεγαλονήσου στους Οθωμανούς. Είναι τότε που μετακινούνται στην Κέρκυρα σημαντικοί ζωγράφοι, όπως ο Θεόδωρος Πουλάκης και ο Εμμανουήλ Τζάνες, οι οποίοι επηρέασαν καθοριστικά την εξέλιξη της ζωγραφικής στον επτανησιακό χώρο και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής άνθισης που παρατηρείται στην Κέρκυρα το β' μισό του 17ου και τον 18ο αιώνα».

Η Τένια Ρηγάκου, Έφορος Αρχαιοτήτων Κέρκυρας σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbonne στον τομέα της βυζαντινής αρχαιολογίας. Από το 1981 υπηρετεί ως αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στην 6η ΕΒΑ ήταν υπεύθυνη για τα μνημεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Το 2006 τοποθετήθηκε προϊσταμένη της νεοσύστατης 21ης ΕΒΑ Κέρκυρας και από το 2014 στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.

Το 2009-2010 άσκησε παράλληλα καθήκοντα προϊσταμένης στην 20η ΕΒΑ Ζακύνθου-Κεφαλληνίας. Έχει ασχοληθεί με την προστασία, ανάδειξη και μελέτη των μνημείων των Ιονίων Νήσων καθώς και με την επισήμανση, καταγραφή και επίβλεψη της συντήρησης δεκάδων εικόνων. Είναι υπεύθυνη για την προστασία της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες της σε πρακτικά συνεδρίων, περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει συνεργαστεί με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, έχει διοργανώσει εκθέσεις και ημερίδες για τα μνημεία και την τέχνη των Ιονίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News