Πολιτισμός

Παρουσίαση βιβλίων "Μικρές Ανάσες" - "Έρωτας ή τίποτα"

Παρουσίαση των βιβλίων του κ. Δημήτρη Καραγιάννη: «Έρωτας ή τίποτα» και της κ. Ελένης Καραγιάννη «Μικρές Ανάσες», την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, στις 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παγκρήτιας Τράπεζας στη λεωφ. Ικάρου 5.

Οι συγγραφείς θα συζητήσουν για την «Ερωτική, Υπαρξιακή στάση απέναντι στη Ζωή» με τις Γεωργία Ψαράκη, Κοινωνική Λειτουργό - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και Μαρία Κανδεράκη, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια - Εκπαιδεύτρια NLP.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «Ελευθερουδάκης», των εκδόσεων Αρμός, του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Κρήτης και του Ινστιτούτου Nευρογλωσσικού Προγραμματισμού ΝPL in Crete.

Όπως αναφέρει η κ. Γεωργία Ψαράκη, Κοινωνική λειτουργός - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, ο Έρωτας σε καιρούς μεταμοντέρνους, όπου ο χρόνος κι οι πληροφορίες τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμό κι ο άνθρωπος, που ποτέ πριν στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν ήταν περισσότερο ελεύθερος να πραγματώσει τις επιλογές του, βιώνει τη μοναξιά, τη στέρηση αυτού που πραγματικά λαχταρά, του Έρωτα, που φωτίζει την ύπαρξη κι οδηγεί στην υπέρβαση. Του Έρωτα που απογειώνει καταλύοντας όρους κι όρια και άγει στο ύψιστο.

Όπως αναφέρει ο Παιδοψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής και Διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, ειδικός σε θέματα ψυχικής υγείας και ανθρωπίνων σχέσεων, Δημήτρης Καραγιάννης «Γιατί, ενώ η κοινωνική αποδοχή της όποιας σεξουαλικής ικανοποίησης επιτεύχθηκε, οι τεχνικές ευχαρίστησης αυξήθηκαν και οι διαθέσιμοι ερωτικοί παρτενέρ πολλαπλασιάστηκαν, το ερωτικό ενδιαφέρον, το ερωτικό συναίσθημα και το ερωτικό πάθος μειώνονται; Μήπως η σημερινή εποχή υποχρεούται να επιτρέψει μια πιο ουσιαστική συζήτηση;

Βασανιστικές οι σκέψεις και ερωτήματα καίρια: Είναι επιλογή προσώπων και καταστάσεων που με κάνει να είμαι ερωτικός; Διατηρείται άραγε ο έρωτας ή έχει ημερομηνία λήξεως; Μπορεί να γίνει  εξάρτηση ο έρωτας; Γιατί δεν έχω τον έρωτα που λαχταρώ; Γιατί δεν βρίσκω την ανταπόκριση που λαχταρώ; Πηγάζει από εμένα ή προκαλείται από τον άλλο; Γιατί δεν βγαίνει αυτός ο έρωτας με τον άνθρωπο που διάλεξα; Εμποδίζω ή εμποδίζομαι να είμαι ερωτικός; Γιατί, γιατί, γιατί.

Ερωτήματα που για να απαντηθούν, ωθούν να αναζητήσουμε, τι πραγματικά είναι ο Έρωτας. Είναι μια συναισθηματική αποτύπωση του μυαλού μας; Είναι τα σύμβολα, τα ροζ, οι καρδούλες, οι ζήλιες, οι χαρτορίχτρες ή είναι διεργασία που με κάνει να είμαι ερωτεύσιμος άνθρωπος; Τελικά, μήπως ταιριαστές απαντήσεις, βρίσκουμε όταν διατυπώνουμε κατάλληλα ερωτήματα;

Πραγματικά ευκαιρία να διατυπώσουμε ερωτήματα και να αναζητήσουμε απαντήσεις δίνεται με την παρουσία στο Ηράκλειο δύο εξαιρετικών ανθρώπων, αναγνωρισμένων επιστημόνων, ερευνητών, ψυχοθεραπευτών, Οικογενειακών θεραπευτών, του Δημήτρη και της Ελένης Καραγιάννη, οι οποίοι πρόσθετα έχουν δημιουργήσει το Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο «Αντίστιξη», όπου παρέχεται θεραπεία σε άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες, όπως επίσης εκπαίδευση και εποπτεία στη Ψυχοθεραπεία με βάση την υπαρξιακή συστημική θεώρηση.

«Έρωτας  ή Τίποτα» και «Μικρές ανάσες», διαδρομές συνοδοιπόρων, που η θεώρηση συναντιέται με την εφαρμογή επί του πρακτέου κι αναζητά, να μοιραστεί με τον καθένα μας, τομές, που σπάζουν φαύλους κύκλους απογοήτευσης καθώς έχουμε να αξιωθούμε την ελευθερία βούλησής μας και να προχωρούμε με ανάληψη της ευθύνης των επιλογών μας. Ελευθερία άλλωστε είναι να πηγαίνω (?λεύθω) εκεί που ?ρ?.

Σχόλια