Πολιτισμός

"Επιστρέφουν" στο δήμο Χανίων τα Νεώρια της παλιάς πόλης

Τη δέσμευση του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά ότι το υπουργείο πολιτισμού θα παραχωρήσει εκ νέου στο δήμο το συγκρότημα των Νεωρίων στη παλιά πόλη των Χανίων απέσπασε ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες στην Αθήνα με τον κ. Μπαλτά παρουσία και της γενικής γραμματέως του υπουργείου Μαρίας Βλαζάκη.

«Η εξέλιξη είναι απολύτως θετική», σχολίασε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου ο δήμαρχος Χανίων ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της συνάντησης του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου πολιτισμού.

Όπως εξήγησε τα Νεώρια είχαν παραχωρηθεί και παλαιότερα στο δήμο ωστόσο η προηγούμενη δημοτική Aρχή δεν τήρησε τους όρους της παραχώρησης με αποτέλεσμα το υπουργείο να αναστείλει την απόφαση του.

Τα Νεώρια θα παραχωρηθούν εκ νέου στο δήμο για πέντε χρόνια, ωστόσο όπως έκανε γνωστό ο κ Βάμβουκας το υπουργείο έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν ο δήμος αναλαμβάνει την μεταφορά του περιεχομένου των αποθηκών της εφορίας αρχαιοτήτων, να καθορίσει τις χρήσεις και στη συνέχεια να εκπονήσει μελέτη στατικής αποκατάστασης του μνημείου καθώς και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη.

Στην συνάντηση του με τον κ. Μπαλτά ο δήμαρχος Χανίων τον ενημέρωσε για την πορεία επικαιροποίησης της μελέτης για την αποκατάσταση του μνημείου της δημοτικής αγοράς της πόλης, συζήτησε την δυνατότητα χρήσης χώρων στο ενετικό λιμάνι καθώς και θέματα που αφορούν τη συντήρηση άλλων μνημείων όπως το ρολόι της πόλης την πλακόστρωση στο παλιό λιμάνι και την ενίσχυση του λιμενοβραχίονα.

Στο τραπέζι της συζήτησης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τέθηκε και το θέμα της εκπόνησης μελέτης για ανάδειξη του παλιού δημαρχείου της οδού Χάληδων, ενώ όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος το υπουργείο ήταν αρνητικό για την χρησιμοποίηση από το δήμο του χώρου της δυτικής τάφρου της πόλης με το επιχείρημα ότι ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογική ζώνη.

«Κρίνω τη συνάντηση ως παραγωγική που κατέληξε σε θετικά αποτελέσματα», είπε ο δήμαρχος Χανίων.

Σχόλια