default-image

Ελληνικό έργο στο θέατρο Royal Court μετά από πρόσκληση του θεάτρου

Πολιτισμός
Ελληνικό έργο στο θέατρο Royal Court μετά από πρόσκληση του θεάτρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ποιες θάλασσες είναι ρηχές να τις διασχίσεις» διερωτάται ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης στο νέο του έργο «Τα πράγματα που παίρνεις μαζί» που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 9 Ιουνίου, στο Royal Court Theatre του Λονδίνου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ On the move.

Έργα του Ανδρέα Φλουράκη έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν στο Royal Court Theatre σε μορφή αναλογίου, αλλά είναι η πρώτη φορά που το θέατρο αναλαμβάνει την παραγωγή μιας κανονικής παράστασης ελληνικού έργου από το 1957 τότε που ο Μίνως Βολανάκης είχε παρουσιάσει εκεί τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη.

Στο βρετανικό θέατρο, που φέτος συμπληρώνει εξήντα χρόνια παρουσίας, έχουν κάνει τις δικές τους «πρώτες», «Τα Οργισμένα Νιάτα» του Τζον Οσμπορν και το «Ρόκι Χόρορ Σόου» του Ρίτσαρντ Ομπράιαν, αλλά και τα περισσότερα από τα έργα της Σάρα Κέιν και της Κάριλ Τσόρτσιλ.

Εφέτος το καλοκαίρι, με την προσοχή διεθνώς στραμμένη στην ανθρωπιστική κρίση και το προσφυγικό, το Royal Court απηύθυνε πρόσκληση σε συγγραφείς από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λίβανο, τη Συρία και την Αγγλία να καταθέσουν τη δική τους ματιά πάνω σ'αυτό.

Ο Φλουράκης στο έργο του εστιάζει στα πράγματα που παίρνουν οι πρόσφυγες μαζί τους για να ταξιδέψουν στη δυτική Ευρώπη.

Μάλιστα, τον περασμένο Γενάρη, στα τελευταία στάδια συγγραφής, ανέβασε τη βιωματική περφόρμανς «Άσκηση Ετοιμότητας» στο Θέατρο Μπίπ της Κυψέλης όπου ζήτησε από δέκα Έλληνες ενήλικες και δύο παιδιά να επιλέξουν οχτώ αντικείμενα που θα έπαιρναν μαζί τους, αν έπρεπε μέσα σε λίγες ώρες να εγκαταλείψουν τη χώρα τους με άγνωστο το αν θα επιστρέψουν.

«Τα πράγματα που παίρνεις μαζί» αποτελούν το δεύτερο μέρος της «Τριλογίας Της Χώρας» (το πρώτο μέρος το «Θέλω Μια Χώρα» παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών και στη συνέχεια στο Θέατρο Τέχνης).

Στην Αθήνα, ανεβαίνει αυτή την περίοδο στο θέατρο Επί Κολωνώ η «Τυφλή Εμπιστοσύνη» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου ένα «έργο πάνω στην τύχη, την κυριαρχία και το κυνήγι του κέρδους και τις σχέσεις που δημιουργούνται μέσα σε αυτό», ενώ στις 12 Μαρτίου κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο «Μπιμπ» η «Κίρκη», μια παράσταση πάνω στην υπερβατική ψευδαίσθηση του έρωτα με ρεαλιστικούς διαλόγους, όνειρα και τελετές σκηνοθετημένη από την Χριστίνα Χριστοφή.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News