default-image

Μουσείο "γιαπί" εδώ και 12 χρόνια...

Πολιτισμός
Μουσείο "γιαπί" εδώ και 12 χρόνια...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν . Τι και αν η φράση χρησιμοποιείται για το Γεφύρι της Άρτας. Αν μη τι άλλο ταιριάζει και σε ένα εξίσου σημαντικό έργο στην Κρήτη και δη στο νομό Ηρακλείου το οποίο αν και είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται πριν από 12 ολόκληρα χρόνια μέχρι και σήμερα παραμένει όχι απλά ανολοκλήρωτο αλλά είναι ακόμη γιαπί.

Ο λόγος για το περίφημο Μουσείο αγγειοπλαστικής, που πρόκειται να γίνει στο Θραψανό ,στο χωριό των παραδοσιακών αγγειοπλαστών , ένα έργο κόσμημα για την περιοχή , η ολοκλήρωση του οποίου θα δώσει περαιτέρω ώθηση καθώς το χωριό αν μη τι άλλο αποτελεί το μεγαλύτερο αγγειοπλαστικό κέντρο του νησιού με μακρά ιστορική κεραμική παράδοση, που χάνεται στα βάθη των αιώνων από τη Μινωική κιόλας εποχή .

Η μακέτα που δείχνει την τελική εικόνα που αναμένεται να έχει το Μουσείο

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως ακριβώς όριζαν τα χρονοδιαγράμματα, το έργο πέρασε από χίλια κύματα άλλαξε δημοτικές αρχές και ακόμη ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς  θα ολοκληρωθεί με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη σύμφωνα με τον νυν Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη να υπολογίζεται σε ορίζοντα ενός έτους εντός του 2017.

"Είναι ένα έργο οραματικό, που από τη μία θα αναδείξει στο έπακρον την παραδοσιακή τέχνη του Θραψανιώτη αγγειοπλάστη και από την άλλη θα προσδώσει ανάπτυξη στη περιοχή" τονίζει στο neakriti.gr ο  κ. Καλογεράκης δυσαρεστημένος και εκείνος όπως άλλωστε και οι κάτοικοι από την πολυετή καθυστέρηση που έχει σημειωθεί." Στόχος είναι η άμεση ολοκλήρωση της β φάσης το πρώτο εξάμηνο του 2016 και η διασφάλιση της χρηματοδότησης για την Τρίτη φάση που σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας του μουσείου",προσθέτει.

Εμφανώς απογοητευμένος από την εξέλιξη του έργου και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Θραψανού κ. Μανόλης Καρακωνσταντάκης ."Υπάρχει μείζον θέμα στην περιοχή , οι εργασίες κινούνται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς και διαδραματίζονται και άσχημα περιστατικά. Ξαφνικά και σε ανύποπτο χρόνο άρχισαν να γκρεμίζουν τα δωμάτια να χαλάνε οι σοβάδες και να βάζουν πέτρες. Μου κάνει εντύπωση για ποιο λόγο γίνεται τώρα και πάνε ακόμη πιο πίσω οι εργασίες."

Το χρονικό των εργασιών....

Όλα ξεκίνησαν το 2004 οπότε και αγοράστηκε η συγκεκριμένη έκταση επί Δημαρχίας Μανόλη Λαδωμένου στη θέση Λειβάδες, και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο ΟΑΝΑΚ που προχώρησε και στη σχετική μελέτη κατασκευής του Μουσείου Αγγειοπλαστικής Τέχνης στο Θραψανό.

Το 2005 διασφαλίστηκε χρηματοδότηση από τη δημοτική αρχή για την κατασκευή της πρώτης φάσης που περιελάβανε τον φέροντα σκελετό των 5 κτιρίων και η οποία ολοκληρώθηκε αισίως το 2008.Ακολούθησαν για την β φάση τροποποιήσεις στην μελέτη του ΟΑΝΑΚ ενώ το 2010 διασφαλίστηκε χρηματοδότηση 1,4 εκατομμυρίων ευρώ επί Υπουργίας Σταύρου Αρναουτακη μέσα από το πρόγραμμα της Πράσινης Ανάπτυξης ,για ολοκλήρωση της β φάσης που περιελάβανε μεταξύ άλλων μηχανολογικές εργασίες ,αλλαγές στα δάπεδα. Ωστόσο το έργο πήγε αρκετά πίσω εξαιτίας δικαστικών αγωγών και ενστάσεων . Η δημοπράτηση του έργου γίνεται το 2012, υπογράφεται η σύμβαση ωστόσο προς το τέλος του 2014ο εργολάβος ζητάει να του δοθούν παρατάσεις και λόγω και Capital Control ,εκ νέου καθυστερήσεις στο έργο είναι γεγονός.

Αισιόδοξος μεν.. προβληματισμένος δε για την ολοκλήρωση

Ο Δήμαρχος υπολογίζει ότι η δεύτερη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2016 όμως και πάλι αναμένεται να υπάρξουν  εμπόδια καθώς θα απαιτηθούν εκ  νέου χρήματα για την τελική φάση που περιλαμβάνει ,τα ηλεκτρολογικά, φωτιστικά, να τοποθετηθούν προθήκες και τα εκθετήρια. Αχτίδα φωτός η δέσμευση από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη ότι θα σταθεί αρωγός με την  άμεση διασφάλιση του απαιτούμενου κονδυλίου προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το πολύπαθο αυτό έργο.

Προβληματισμός πάντως υπάρχει για το Δήμαρχο και αναφορικά με τα άτομα που θα κληθούν να στελεχώσουν και να εργαστούν στο μουσείο καθώς ως γνωστόν οι προσλήψεις στους Δήμους έχουν απαγορευτεί και η δημοτική αρχή έχει άλλον έναν πονοκέφαλο μπροστά της αναφορικά με το πώς θα επιτευχθεί τελικά η λειτουργία του Μουσείου προκειμένου επιτέλους  να ανοίξει τις πύλες του σε ντόπιους Έλληνες και ξένους επισκέπτες ,ο αριθμός των οποίων την καλοκαιρινή περίοδο αυξάνεται κατακόρυφα και στην περιοχή.

"Μπορεί οι εργασίες να τελειώσουν, η κορδέλα των εγκαινίων να τοποθετηθεί , όλα να είναι έτοιμα για να ανοίξει τις πύλες του ωστόσο εάν δεν υπάρχουν άτομα να εργαστούν , το Μουσείο φάντασμα όπως έχει εξελιχθεί θα παραμείνει δυστυχώς κλειστό."υπογραμμίζει ο κ. Καλογεράκης.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Θραψανού, πάντως αναφέρεται και στα πολλαπλά οφέλη που θα έχει για την περιοχή το Μουσείο ,τα οφέλη που θα έχει για το νησί αλλά και για ολόκληρη τη Μεσόγειο κάνοντας υπερήφανους τους Θραψανιώτες που επιτέλους η τέχνη της αγγειοπλαστικής την οποία και έχουν κάνει γνωστή όσο κάνεις ,κατέχει την θέση που της αξίζει και μάλιστα στον τόπο όπου η αγγειοπλαστική κατέχει μακρά ιστορία.

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπουη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News