default-image

Ολοένα και πιο κοντά στην ανάδειξη αρχαίου ρωμαϊκού θεάτρου

Κρήτη
Ολοένα και πιο κοντά στην ανάδειξη αρχαίου ρωμαϊκού θεάτρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη θέση Βιγλιά λίγες εκατοντάδες μέτρα από την κεντρική πλατεία Ιεράπετρας, στη δυτική έξοδο της πόλης προς Γρα Λυγιά, συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες με ευθύνη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, προκειμένου να αποκαλυφθεί το μικρό ρωμαϊκό θέατρο της αρχαίας Ιεράπυτνας, η οποία, σύμφωνα με τις γραπτές αναφορές διαφόρων περιηγητών, ήταν κτισμένη μεταξύ δυο ποταμών και είχε αναπτύξει στην ανατολική της πλευρά ένα αμφιθέατρο και ένα μεγάλο θέατρο, ενώ το λίγο μικρότερο δεύτερο θέατρό της ήταν χτισμένο στη δυτική της πλευρά κοντά στον Αλμυρό ποταμό.

Σε αυτό το σημείο έχουν ξεκινήσει από πρόπερσι και συνεχίζονται με πιο γρήγορους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες οι ανασκαφικές εργασίες, με την ευθύνη και την εποπτεία της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσας Σοφιανού, την οικονομική συνδρομή του Δήμου Ιεράπετρας και της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, καθώς και την ανεκτίμητη βοήθεια των εθελοντών σκαπανέων και άλλων υποστηρικτών της προσπάθειας αυτής, που συνδράμουν οικονομικά με μικρές ή μεγαλύτερες δωρεές, προκειμένου να καλύπτονται κάποια από τα έξοδα των ανασκαφικών εργασιών.

Στήριξη και εθελοντές

Η Ειρήνη Μαρκοπούλου, κόρη του πρώην αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Μάνου Μαρκόπουλου, που πήρε την πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει ο Δήμος την ανασκαφική έρευνα και να τη στηρίξει με εθελοντική εργασία, δημιούργησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σελίδα ενημέρωσης των εθελοντών σκαπανέων, αλλά και των οικονομικών υποστηρικτών των ανασκαφικών εργασιών.

«Οι ανασκαφές στο μικρό ρωμαϊκό θέατρο της Ιεράπετρας έχουν προχωρήσει πάρα πολύ. Η αρχαιολογική σκαπάνη επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζαμε, μελετώντας τα γραπτά κείμενα των διαφόρων περιηγητών, ότι στα Βιγλιά βρίσκεται το μικρό ρωμαϊκό θέατρο, κάτω δε από το λόφο όπου βρισκόταν παλιά ο ραδιοφωνικός σταθμός ανατολικής Κρήτης είναι θαμμένο το μεγάλο ρωμαϊκό θέατρο, και στο παλιό οικόπεδο "Μίνως", απέναντι από το παραλιακό σχολικό συγκρότημα, βρίσκεται το ρωμαϊκό αμφιθέατρο», μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Ροβιθάκης.

Το είδε ο Σπρατ

«Το μικρό ρωμαϊκό θέατρο στα Βιγλιά έχει αποκαλυφθεί σχεδόν ολόκληρο και είναι ακριβώς όπως το είχε περιγράψει και σχεδιάσει ο Άγγλος ναύαρχος Τομ Σπρατ. Η κερκίδα του κοιτάζει βορειοδυτικά, με πρόσωπο προς την Καλαμαύκα. Η σύμβαση του ανασκαφικού έργου που εκτελείται τώρα τελειώνει στις αρχές Μαρτίου, με εργασίες συντήρησης και στερέωσης των πέτρινων κερκίδων και της σκηνής του αρχαίου θεάτρου, μέρος του οποίου έχει αποκαλυφθεί.

Ευτυχώς είχε προβλεφθεί ένα κονδύλι 50.000 ευρώ από την προηγούμενη δημοτική Αρχή του κ. Σήφη Αναστασάκη και οι εργασίες προχώρησαν πολύ γρήγορα. Οι ανασκαφείς έχουν κατέβει σε βάθος 7 περίπου μέτρων και έχουν αποκαλύψει τις κερκίδες των θεατών και τη σκηνή των ηθοποιών, όπου δεν έχουν βρεθεί οι μαρμάρινες πλάκες και οι μεγάλες πέτρες, οι οποίες προφανώς έχουν κλαπεί σε προγενέστερους χρόνους», μας είπε ο κ. Ροβιθάκης.

Συντήρηση και στερέωση

Την ευθύνη της ανασκαφικής έρευνας για την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου στην τρέχουσα περίοδο έχει η αρχαιολόγος κ. Μαρία Τσιομοπούλου με την 7μελή της ομάδα, η οποία επικεντρώνεται αυτές τις μέρες στη συντήρηση και τη στερέωση των ευρημάτων, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος, αν γίνουν βιαστικές κινήσεις, να υπάρξουν κατολισθήσεις και να χαθεί ό,τι έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα.

«Σύντομα η κ. Χρύσα Σοφιανού, σε συνεργασία με το δήμαρχο Ιεράπετρας και την Επιτροπή Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, θα καλέσουν τα ΜΜΕ στο χώρο της ανασκαφής, για να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις και να παρουσιάσουν ό,τι έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη, ενώ το καλοκαίρι η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου θα παρουσιάσει στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" με σλάιντς τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας», μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων κ. Γιάννης Ροβιθάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανασκαφική έρευνα, που έχει ακόμα πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί, δεν αποκλείεται να κρύβει και άλλες εκπλήξεις, καθώς σήμερα υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που είναι θέμα λίγου χρόνου για να αποκαλυφθούν.

Ρεπορτάζ:Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News