Πολιτισμός

Έκθεση του νεοβυζαντινού καλλιτέχνη Ιωάννη Μητράκα

Αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Ιωάννη Μητράκα παρουσιάζεται από την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου ως τις 27 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Ο Μητράκας είναι σύγχρονος, αυτοδίδακτος ζωγράφος με πρωτότυπο προσωπικό ύφος, που κινείται ανάμεσα στη βυζαντινή και νεοελληνική παράδοση, τη ρωσική τέχνη, την ελληνική ιστορία και μυθολογία, αλλά και τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Ογδόντα πέντε έργα του Ιωάννη Μητράκα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη, σε μια έκθεση, όπου το παρόν αναμετριέται με την Ιστορία, τα πινέλα του Μητράκα διασταυρώνονται με τον χρωστήρα του Άγγελου, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, των Λαμπάρδων, του Κωνσταντίνου Τζάνε και του Θεόδωρου Πουλάκη και πολλών ανωνύμων βυζαντινών και μεταβυζαντινών τεχνιτών που γεφύρωσαν το πέρασμα από τον Ελληνισμό της αρχαιότητας στο νεότερο Ελληνισμό.

O καλλιτέχνης αντλεί την έμπνευσή του από την Ορθόδοξη Χριστιανική τέχνη και το έντονα πνευματικό ύφος που φέρει. Από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, είχε ως έμπνευση την τέχνη της κοσμικής και θρησκευτικής επιρροής με την κλασική εικονογραφική ιστορία της.

Σχόλια