Πολιτισμός

Το Όνειρο Ενός Γελοίου του Ντοστογιέφσκι στο Πολιτιστικό Κέντρο

Το έργο «Το Όνειρο Ενός Γελοίου» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία της κ. Γλύκας Στόιου παρουσιάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης στο Ηράκλειο.

Η πρωτότυπη μουσική είναι του Νικόλα Πιπερά, ενώ παίζουν οι Αγγελική Καρακαξίδου, Νικόλας Πιπεράς, Γλύκας Στόιου. Φωτισμοί Μιχάλης Σκουλάς, Γιάννης Σαφαρίκας.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ώρα 21:00

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου ώρα 21:00

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου ώρα 21:00

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου ώρα 19:30

Πολιτιστικό Κέντρο (είσοδος από οδός Γιαννίκου)

«Είμαι ένας άνθρωπος γελοίος. Το ξέρω ότι είμαι γελοίος. Τώρα με λένε και τρελό».

Κάπως έτσι ξεκινάει «Το Όνειρο Ενός Γελοίου», ένα από τα ωραιότερα διηγήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που αποτυπώνει μέσα από μια σύνθεση και σύγκρουση αντιθέσεων το όραμα του Ντοστογιέφσκι για μια κοινωνία απαλλαγμένη από το κακό.

Ο Γελοίος (αντι) ήρωας του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα μάς μεταφέρει στο φανταστικό κόσμο του ονείρου για να μας αποκαλύψει τη μεγάλη, την πανανθρώπινη, τη μοναδική αλήθεια της ζωής: την αγάπη.

Το όνειρο γρήγορα μετατρέπεται σε εφιάλτη, η κοινωνία διαφθείρεται, τα ανθρώπινα πάθη έρχονται στο προσκήνιο και η πάλη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι αποκαλύπτει τη φιλοσοφία του Ντοστογιέφσκι για την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας από τις απαρχές του κόσμου ως τις μέρες μας.

Με ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα και με όλα τα εκφραστικά τους μέσα, οι ηθοποιοί παρουσιάζουν δραματοποιημένο το λογοτεχνικό αυτό αριστούργημα, το οποίο εξακολουθεί να συγκινεί με την αλήθεια, το χιούμορ και τη γλαφυρότητα του, αν και δημοσιευμένο το 1877.  

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 12 ευρώ και 8 ευρώ (μαθητικό, φοιτητικό, άνεργοι ΟΑΕΔ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνω των 65 ετών, AμέA 67%. Δεκτά γίνονται και εισιτήρια ΟΓΑ.

Σχόλια