default-image

Βρέθηκε μινωικό πλοίο βυθισμένο στην Αλικαρνασσό

Κρήτη
Βρέθηκε μινωικό πλοίο βυθισμένο στην Αλικαρνασσό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σημαντική ανακάλυψη ήρθε στο φως, φέρνοντας για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο τον κομβικό γεωγραφικό σημείο που βρίσκεται η Κρήτη από τη Μινωϊκή εποχή.

Τούρκοι αρχαιολόγοι που εξερευνούν τον βυθό στον κόλπο Χισαρονού, απέναντι από τη Ρόδο και την Κω, εντόπισαν μινωικό πλοίο που υπολογίζεται ότι είχε ξεκινήσει από την Κρήτη περίπου τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν, δεν ολοκλήρωσε όμως το ταξίδι του.

Το μινωικό πλοίο, είναι ένα από τα 100 περίπου βυθισμένα σκάφη που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Μούγλας και της αρχαίας Αλικαρνασσού.

Προορισμός του πλοίου πιθανότατα ήταν η αρχαία Κνίδος, της Δωρικής Εξάπολης, που ήταν κατοικημένη από τα χρόνια του μινωικού πολιτισμού, ωστόσο με βεβαιότητα ο προορισμός του ίσως δεν αποκαλυφθεί ποτέ, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί σε σχέση με την εποχή του, που αναμένεται να προκύψει από τα στοιχεία που φέρει το σκαρί του αλλά και το φορτίο του, όπως δημοσιεύει το ethnos.gr. Άλλωστε η Κρήτη και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έγινε μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη, ενώ από τα πολλά λιμάνια που υπήρχαν στο νησί, έφευγαν αλλά και έρχονταν πολλά πλοία που διέσχιζαν το Αιγαίο.

Από τους κυριότερους σκοπούς των μινωιτών ήταν το εμπόριο, καθώς ταξίδευαν σε όλες τις Κυκλάδες κι έφταναν μέχρι την Ανατολή, την Αίγυπτο, την Τροία και την Κύπρο μεταφέροντας λάδι, μέλι και κρασί, αγγεία, κοσμήματα και σφραγίδες και επιστρέφοντας στο νησί με χαλκό, ασήμι, χρυσάφι, ελεφαντόδοντο και πολύτιμες πέτρες.

Πάντως τα μινωικά ναυάγια που έχουν εντοπιστεί δεν είναι αρκετά. Εκτός από αυτό υπάρχει ένα ακόμα που έχει χρονολογηθεί το 1800π.Χ, το οποίο ερευνά στην Κρήτη η κ. Ελπίδα Χατζιδάκη, κοντά στο νησί  Ψείρα.

Το μινωικό βυθισμένο σκαρί έφτασε σε βάθος 40 μέτρων και εκεί έμεινε επί αιώνες. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το αποτύπωμά του στην άμμο και το φορτίο του το οποίο ήταν από την Κρήτη της μινωικής περιόδου. Η πρώτη μελέτη διήρκεσε ενάμιση μήνα και μετά την ολοκλήρωσή της έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις. Θα ακολουθήσει νέος κύκλος, που θα επιτρέψει την ακριβή χρονολόγηση.

Η συντήρηση των ευρημάτων γίνεται από την ανασκαφική ομάδα στο Μουσείο της Αλικαρνασσού. Ταυτοχρόνως καταρτίζεται ένας χάρτης με όλα τα υποβρύχια ευρήματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η έρευνα θα συνεχιστεί και φέτος.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News