default-image

Είδαμε και σας προτείνουμε

Πολιτισμός
Είδαμε και σας προτείνουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πήρα μια πρόσκληση στα χέρια μου προ ημερών για τη θεατρική παράσταση «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης-Ένας ίσον κανένας».

Γράφει η Ανδριανή Αγγελιδάκη

Τίτλος περιγραφικός , ζωηρός και με μήνυμα σοβαρό προς το θεατρόφιλο κοινό. Οφείλω να παραδεχτώ ότι πήγα προετοιμασμένη να δω μια καλή παράσταση για παιδιά, δεδομένου ότι η παραγωγή είναι της ομάδας Ίμερος και τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Γιωργής Τσαμπουράκης.

Μας υποδέχτηκε ο Γιωργής , κομψός με το παπιγιόν και το χαμόγελο του. Η ενέργεια στην αίθουσα του Αστόρια ήταν θετική, ευχάριστη, παιδική και ζωηρή. Παιδιά, μικρά, παιδιά μεγάλα, γονείς, εκπαιδευτικοί όλοι στριφογυρνούσαμε στις καρέκλες μας μέχρι να ακούσουμε το τρίτο κουδούνι.

Μα δεν ήταν κουδούνι, ήταν σφύριγμα συνθηματικό από την επίσημη σφυρίχτρα της παράστασης, τη Τζέλα.Οι  ήρωες της παράστασης έτρεχαν ανάμεσα στα παιδιά, περνούσαν από δίπλα τους, τα κοίταζαν στα μάτια , τους χαμογελούσαν. Έγιναν ένα με το κοινό τους πριν καν ανέβουν στη σκηνή. Το αγαπούν αυτό τα παιδιά. Σκέφτονται πως οι ηθοποιοί δεν είναι «άλλοι» άνθρωποι από αυτά, είναι ένα με αυτά, αφού μόλις πριν λίγο ήταν δίπλα τους και τους μιλούσαν.

Μετά λοιπόν το τρίτο «σφύριγμα» τα μάτια μας στράφηκαν πάνω στη σκηνή. Το σκηνικό λιτό αλλά καταπληκτικό. Μια γειτονιά πόλης, παράθυρα μικρά, ένας κάδος και 3 παιδιά όλο κίνηση, χρώμα και ενθουσιασμό.

Η Λέλα, η Τζέλα και ο Κόρνας είναι τρία παιδιά που μεγαλώνουν στην πόλη και διεκδικούν το χώρο τους να παίξουν. Συναντούν τον Κλεομένη, ένα παιδί που μεγαλώνει σε διαμέρισμα, με συντροφιά το ηλεκτρονικό του. Γίνονται όλοι μαζί μια παρέα που στηρίζουν ο ένας τον άλλο και δίνουν τη δική τους μάχη να έχουν ένα χώρο να παίξουν, να γελάσουν, να φωνάξουν, να τραγουδήσουν δυνατά δίχως να δέχονται συνεχώς παρατηρήσεις από τους «ενοχλημένους» μεγάλους.

Αυτά λίγο πολύ για την ιστορία, το έργο ανήκει στον Volker Ludwig ενώ τη μετάφραση και  τη διασκευή έχει κάνει ο Βασίλης Κουκαλάνι.

Η προσωπική μου αίσθηση για την παράσταση τώρα.Ηθοποιοί πολύ καλά δουλεμένοι σε κάθε τους λεπτομέρεια. Από την ερμηνεία, μέχρι την κίνηση, την τραγουδιστική ερμηνεία, το συγχρονισμό, τη μεταξύ τους χημεία. Κάθε τι επι σκηνής ήταν πολύ καλά προετοιμασμένο. Τα λειτουργικά σκηνικά ακόμη και οι εναλλαγές τους που γίνονταν σε πραγματικό χρόνο σε κρατούσαν σε μια ενδιαφέρουσα αναμονή.

Το ουσιαστικότερο  όμως όλων, ήταν η δυναμική των μηνυμάτων που στόχευε να περάσει η παράσταση. Έφταναν στα παιδιά με τρόπο αληθινό και κατανοητό, όχι όμως απλοϊκό και παιδιάστικο.

Η επόμενη παράσταση για το κοινό είναι στις 27 Φεβρουαρίου, 19:00 στο κινηματοθέατρο Αστόρια.

Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν επί της ουσίας. Ακόμη όμως και εσείς οι ίδιοι θα έχετε τη δυνατότητα για δύο ώρες να μπείτε στον κόσμο των παιδιών και να αφουγκραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους. Εμπειρία μοναδική.

Συντελεστές Παράστασης:

Συγγραφέας:Volker Ludwig

Μετάφραση-Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι

Σκηνοθέτης: Γιωργής Τσαμπουράκης

Σκηνικά -Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη

Πρωτότυπη Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς

Επιμέλεια κίνησης: Μικαέλα Κεφαλογιάννη

Ηθοποιοί: Νικολής Αβραμάκης, Γιώργος Βογιατζής, Χρήστος Καράνταης, Μικαέλα Κεφαλογιάννη, Θεοδώρα Κοκκινίδη, Στέλιος Νερολαδάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολής Αβραμάκης

Βοηθός σκηνογράφου: Άννα Χιλετζάκη

Artwork-Σχεδίαση: Βασίλης Παπαδάτος

Video Art - Κινηματογράφηση: Εμμανουήλ Αρμουτάκης

Φωτογραφία: Νικόλας Λεβεντάκης

Ηχοληψία- Φώτα: Sound Project

Οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία:

Ελένη Τραντά Νερολαδάκη 6936 004 242

Μαυρουδή Ροδή 6976 084 756

Πράξη Τέχνης Ίμερος

Τηλ: 2810 336 196

www.imerosart.com

www.facebook.com/imerosart

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News