default-image

Ξεκινούν γυρίσματα ταινίας διεθνούς παραγωγής στη Γαύδο

Πολιτισμός
Ξεκινούν γυρίσματα ταινίας διεθνούς παραγωγής στη Γαύδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα σκαριά βρίσκεται η νέα ταινία του σεναριογράφου - σκηνοθέτη Φώτη Κωνσταντινίδη. Τα γυρίσματα, στα οποία θα λάβουν μέρος ξένοι και Κρητικοί ηθοποιοί, προγραμματίζονται για τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου του 2016. Στο διεθνές οπτικοακουστικό εγχείρημα θα συμμετάσχουν και επιστήμονες, όπως αστροφυσικοί, γεωλόγοι, βιολόγοι, ανθρωπολόγοι, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, οικονομολόγοι, αλλά και στοχαστές και καλλιτέχνες.

Σύμφωνα με την ιστορία του έργου:

«Στη Γαύδο, το νοτιότερο μέρος της Ευρώπης, οργανώνεται με Ελληνική πρωτοβουλία ένα συμπόσιο, στο οποίο συμμετέχουν Ευρωπαίοι διανοούμενοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες και άλλοι, για να συζητήσουν τις αλλαγές εκείνες που θα μετατρέψουν την Ευρωπαϊκή κοινωνία σε μια δημοκρατική κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας και δικαιοσύνης. Ένα συμπόσιο που φέρνει και τη φιλοσοφική χροιά της αρχαιοελληνικής του προέλευσης, με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για τον άνθρωπο και τη κοινωνία, από τον Όμηρο μέχρι την σύγχρονη κοινωνία, με αναφορές σε διάφορες σχολές σκέψης και μεγάλους στοχαστές όλων των εποχών και τόπων. Στόχος, μια ολιστική και πανεπιστημονική προσέγγιση του κοινωνικού ζητήματος.

Άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων και πίστεων, αποφασισμένοι να καταπολεμήσουν την ιδιοτελή εξουσία, την διαφθορά, την φτωχοποίηση και την πλουτοκρατία, μοιραζόμενοι ένα όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη και ένα πιο δίκαιο κόσμο, βρίσκονται εδώ να ενώσουν τις φωνές τους σε μια παγκόσμια έκκληση για ειρήνη, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, με σκοπό να βρουν το μοντέλο για μια ανανεωμένη Ευρώπη.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίον επιλέχτηκε η Γαύδος να φιλοξενήσει αυτό το συμπόσιο Ευρωπαϊκών και, κατ' επέκταση, διεθνών κοινωνικών διακηρύξεων, εκτός από τη γεωγραφική της θέση, ως το νοτιότερο μέρος της Ευρώπης, ήταν το γεγονός ότι πριν από λίγα χρόνια μερικοί Ευρωπαίοι ορισμένων φιλοσοφικών τάσεων είχαν εγκατασταθεί στο νησί ως μόνιμοι κάτοικοι και έχουν έκτοτε γίνει αναπόσπαστο μέρος του, τρέφοντας ένα συναίσθημα βαθιάς αγάπης και ευγνωμοσύνης για το ευεργετικό αποτέλεσμα που το νησί συνεχίζει να έχει στην υγεία και την ψυχή τους. Ένα νησί που θεωρείται από πολλούς μοναδικό, ωσάν να ανήκει σε κάποιον άλλο πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γεγονότος οξύνονται τα πνεύματα των συμμετεχόντων, μόλις εμφανισθούν αφορμές για αναφορές στα ακανθώδη προβλήματα διαφορετικοτήτων της ταλανιζόμενης κοινωνίας, όπως θρησκεία, φυλή, ισότητα των δυο φύλων, πολιτική, λιτότητα και ανισότητα. Έτσι εκδηλώνεται και πάλι η αθεράπευτη ανθρώπινη φύση, αλλά και δίνεται συγχρόνως ένα ελεύθερο πεδίο σκέψης, παρουσίασης διαφορετικών απόψεων και σύγκλισης ιδεολογιών, παρακινούμενης από τον δεοντολογικό κανόνα της απόλυτα αδήριτης ανάγκης να φτάσουμε σε μια ομόφωνη άποψη για έναν καλύτερο κόσμο.

Στο τέλος, μετά από σειρά συγκρούσεων, επικρατούν η συνεννόηση και η συναίνεση, μέσα από την αγάπη ενός ζεύγους δημοσιογράφων διαφορετικής καταγωγής, που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στα δρώμενα και στην επάνοδο των συμμετεχόντων στον αρχικό στόχο μιας καλοπροαίρετης συνεργασίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News