Πολιτισμός

"Τα Οργανα και τα Τούμπανα" από το ΟΜΜΑ Στούντιο

Με σεβασμό στο παιδί και λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη των δασκάλων για εκπαιδευτική προσέγγιση σε ένα θέμα, μέσα από το ερέθισμα μιας θεατρικής παράστασης, προετοιμάσαμε μια ιστορία που βασίζεται κυρίως σε τρία παραδοσιακά παραμύθια από την Χίο («Όργανα και Τούμπανα», «Το Μητσικολάι» και «Ο ΔακρυΕλιάς»), τα οποία αποδίδονται με μια σύγχρονη προσέγγιση αλλά κυρίως μέσα από ζωντανή μουσική, παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια, τα οποία τα ερμηνεύει εκπληκτικά, επί σκηνής, η Μαρία Λούκα, ενώ στα όργανα -ασκομαντούρα, θιαμπόλι, κρητική λύρα, μαντολίνο, ινδικό φλάουτο, μπεντίρ- ζωντανά- παίζει ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης.

Η παράσταση, την οποία διοργανώνει το ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη, θα λάβει χώρα στο Θέατρο "Δημήτρης Βλησίδης" στα Χανιά και ώρα 7 το απόγευμα, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου.  

Τρεις ακόμα ηθοποιοί πλαισιώνουν με τη παρουσία τους, τους ρόλους σε μια ιστορία γεμάτη περιπέτεια και πολύ ζωντανή μουσική, που έχει ως θέμα, οι ήρωες να βρούν τα θαυματουργά εκείνα όργανα, στα τέσσερα σημεία της γής, με σκοπό να βοηθήσουν δύο ερωτευμένα παιδιά να παντρευτούν.

Ακούγονται παραδοσιακά τραγούδια από: τη Μακεδονία, τη Νίσυρο, τα Κύθηρα, την Κρήτη, τη Θράκη, την Κέρκυρα, την Ήπειρο και την Καππαδοκία.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης και ενσωματωμένες στην ιστορία που το παιδί παρακολουθεί, ακούγονται περιγραφές, για την ιστορία και τις ιδιότητες των παραπάνω παραδοσιακών οργάνων, με σκοπό την εισαγωγή του παιδιού στη μουσική μέσα από τη τέχνη του θεάτρου. Υλικό που μπορεί να φανεί αργότερα χρήσιμο και να χρησιμοποιηθεί για ανάλογες εργασίες από τους δάσκαλους.

Σχόλια