default-image

"Έφυγε" ξαφνικά ο θρυλικός Lemmy

Πολιτισμός
"Έφυγε" ξαφνικά ο θρυλικός Lemmy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θρύλος της ροκ και χέβι μέταλ μουσικής, Ίαν Φρέιζερ Κίλμιστερ, κατά κόσμον "Lemmy", δεν είναι πια μαζί μας. Ο μπασίστας, τραγουδιστής και ιδρυτής του βρετανικού συγκροτήματος Motorhead έφυγε χθες (28/12) από τη ζωή, σε ηλικία 70 ετών.

Είχε προηγηθεί σύντομη, άνιση μάχη με μια επιθετική μορφή καρκίνου από την οποία διαγνώστηκε ότι έπασχε μόλις στις 26 Δεκεμβρίου. Δυο ημέρες πριν, ο Lemmy είχε γιορτάσει τα 70ά του γενέθλια.

Ο Lemmy γεννήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1945 στο Μπάρσλεμ του Στάφορντσαϊρ της Αγγλίας. Τα πρώτα του χρόνια τα έζησε με τη μητέρα του και τη γιαγιά του, καθώς οι γονείς του χώρισαν όταν αυτός ήταν 3 μηνών. Το παρατσούκλι Lemmy, το οποίο έμελλε να τον συνοδεύει μέχρι το θάνατό του, του το "κόλλησαν" οι συμμαθητές λόγω της φράσης «lend me», που σημαίνει «δάνεισέ με», καθώς ο Lemmy συνήθιζε να ζητά συνεχώς δανεικά χρήματα.

Έφηβος παρακολούθησε συναυλία των Beatles και έκτοτε αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μουσική. Σε ηλικία 22 ετών μετακομίζει στο Λονδίνο και πέντε χρόνια αργότερα, το 1972, γίνεται μέλος του συγκροτήματος Hawkwind. Λίγα χρόνια μετά οι Hawkwind τον απολύουν, καθώς συνελήφθη για κατοχή αμφεταμίνης.

Το 1975 ιδρύει τους Motorhead, οι οποίοι πήραν το όνομά τους από το τελευταίο τραγούδι που έγραψε ο Lemmy σαν μέλος των Hawkwind. Η αρχική σύνθεση των Motorhead ήταν η εξής: Lemmy στη φωνή και το μπάσο, Λάρι Γουόλις στην κιθάρα και Λούκας Φοξ στα ντραμς.

Ωστόσο, το συγκρότημα έγινε πασίγνωστο με τον Έντι "Fast" Kλαρκ στην κιθάρα και τον Φιλ Τέιλορ - o oποίος έφυγε κι αυτός από τη ζωή πριν από μερικές εβδομάδες - στη θέση του ντράμερ.

Μέσα στα επόμενα χρόνια οι Motorhead ηχογράφησαν τα πιο γνωστά τους album "Overkill", "Bomber", "Ace of Spades" και "Iron Fist", ενώ το ζωντανά ηχογραφημένο "No sleep 'til Hammersmith" έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα καλύτερα ζωντανά άλμπουμ της παγκόσμιας ροκ και μέταλ σκηνής. Οι Motorhead δε σταμάτησαν ποτέ να βγάζουν δίσκους, με τελευταίο το "Bad Magic", που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο.

Η επιρροή τoυ Lemmy στο σκληρό ήχο είναι τεράστια: Τα περισσότερα heavy metal συγκροτήματα αναφέρουν τον Lemmy και τους Motorhead ως μια από τις κυρίαρχες επιρροές τους.

Ο Lemmy, εκτός των άλλων, ήταν γνωστός και για την πολυτάραχη σεξουαλική του ζωή. Το περιοδικό "Maxim" τον κατατάσσει 8ο στη λίστα με τους "ζωντανούς θρύλους του σεξ", γράφοντας ότι έχει συνευρεθεί με περισσότερες από 1.200 γυναίκες. Τέλος, γνωστή ήταν και η "στενή" σχέση του Lemmy με τις καταχρήσεις, καθώς ουδέποτε αρνήθηκε ότι καταναλώνει αλκοόλ και ναρκωτικά, χωρίς ωστόσο να έχει κάνει ποτέ χρήση ηρωίνης.

O Lemmy πέθανε χθες (28/12), περίπου στις 4 το απόγευμα, στο σπίτι του στο Los Angeles. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την επίσημη σελίδα των Motorhead στο Facebook: «Δεν υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος να σας το πούμε. Ο δυνατός και ευγενής φίλος "Lemmy" πέθανε σήμερα μετά από σύντομη μάχη με μια επιθετική μορφή καρκίνου. Έμαθε πως έπασχε στις 26 Δεκεμβρίου. Βρισκόταν σπίτι, μπροστά από το αγαπημένο του video game από το "The Rainbow", με την οικογένειά του», ανέφεραν οι Motorhead σε ανάρτηση τους στο Fabebook για το θάνατό του.

«Θα πούμε περισσότερα τις επόμενες ημέρες, αλλά για τώρα, παρακαλούμε, παίξτε Motorhead δυνατά, παίξτε Hawkind δυνατά, παίξτε τη μουσική του Lemmy ΔΥΝΑΤΑ. Πιείτε ένα ή δύο ποτά. Μοιραστείτε ιστορίες. Γιορτάστε τη ζωή όπως το έκανε τόσο έντονα αυτός ο άνθρωπος. Born to lose, lived to win».

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News