default-image

Μέρες Πρωτοχρονιάς, μέρες των παραμυθιών

Πολιτισμός
Μέρες Πρωτοχρονιάς, μέρες των παραμυθιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και οι μέρες Πρωτοχρονιάς και των Παραμυθιών… ξεκινούν με μια μοναδική ιστορία γραμμένη στα 1893 από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη!

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015, στο βιβλιοπωλείο "Δοκιμάκης" και ώρα 12 το μεσημέρι, η Ελένη Μπετεινάκη θα αφηγηθεί το παραμύθι "Της Κοκκώνας το σπίτι", θυμίζοντας στους μεγαλύτερους και γνωρίζοντας στα μικρά παιδιά, ήθη έθιμα μια άλλης εποχής με πειράγματα, παράδες και κάματα που ξυπνά η φαντασία και η νύχτα!

«…Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα σπίτι μισοτελειωμένο, σχεδόν ερείπιο που προκαλούσε φόβο στα παιδιά την νύχτα. Οι παπάδες  ξεχνούσαν να το ραντίσουν με αγιασμό  σαν περνούσαν με την αγιαστούρα τους την ημέρα των Φώτων γιατί λέγανε πως ήταν Άνδρο δαιμονικών, φαντασμάτων  και καλικάντζαρων.  Η ιστορία ξεκινά την παραμονή των Χριστουγέννων, έξω από της Κοκκώνας, της όμορφης Αννίκας το σπίτι, με δυο παιδιά να μαλώνουν για τα χρήματα που κάποιος τους έδωσε και να παρουσιάζεται μπροστά τους μια παράξενη μορφή με ανακατωμένα μαλλιά και κουρελιάρικα ρούχα. Ήταν ο Γιάννης ο Παλούκας που είχε σκαρφιστεί να κρυφτεί εκεί και να παραμονεύει για τα παιδιά που τυχόν περνούσαν και να τους παίρνει τους παράδες… Κάποια στιγμή ο δωδεκάχρονος Στάμος τον αναγνωρίζει και τότε αρχίζει η επίθεση με πετροπόλεμο…».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News