Πολιτισμός

Παρουσιάζεται το βιβλίο με μαντινάδες του Γ. Μεγακαλάκη

«Ο μερακλής χορευτής εκστασιάζεται όταν ακούσει μία καλή μαντινάδα την ώρα που χορεύει». Και επειδή και ο ίδιος είναι μερακλής και παθιασμένος με αυτό που κάνει, δεν μπορούσε παρά το πάθος του αυτό, πέρα από το χορό, να το αποτυπώσει και σε λέξεις. Και για την ακρίβεια σε μαντινάδες.

Το μοναδικό αυτό τρόπο έκφρασης των Κρητικών στην προσπάθειά τους να περιγράψουν κάθε συναίσθημα. Ο λόγος για το συγγραφέα, ερευνητή και δάσκαλο κρητικών χορών Γιάννη Μεγαλακάκη, ο οποίος παρουσιάζει αύριο Πέμπτη 17/12 το δεύτερο βιβλίο του με μαντινάδες, το οποίο έχει τίτλο "Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ' όνομά σου" (εκδόσεις CaptainBook).

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 7:30 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, στην οδό Ανδρόγεω. Εκτός από το συγγραφέα του βιβλίου, στο κοινό θα μιλήσει και ο μουσικός Νεκτάριος Κλωστράκης.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος της "Νέας Κρήτης" Μαρία Αντωνογιαννάκη.

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης κατάγεται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Ξεκίνησε να διδάσκει κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς το 1994. Πραγματοποιεί επιτόπιες καταγραφές και έρευνες στα χωριά της Κρήτης. Ωστόσο, όραμα ζωής του ίδιου και του αδερφού του Γιώργου είναι να αναδείξουν και να διαδώσουν τη φιλοσοφία, την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού.

Η Κρήτη

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη "Νέα Κρήτη", ο Γιάννης Μεγαλακάκης μιλά για την αγάπη που τρέφει για την Κρήτη και τις παραδόσεις της, για τους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με τη συγγραφή, αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια, μιας και ως πνεύμα ανήσυχο δε σταματά ποτέ να δημιουργεί νέα πράγματα...

Γιάννη, πώς διάλεξες να ασχοληθείς με τη συγγραφή;

«Έχω ακούσει και χορεύω συγκλονιστικές μαντινάδες, οι οποίες είναι αδύνατον να σε αφήσουν ασυγκίνητο και αδιάφορο. Από πολύ μικρή ηλικία το θέμα της μαντινάδας με είχε απασχολήσει πολύ και εύχομαι να με απασχολεί μέχρι τα βαθιά γεράματα γιατί είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι των πέντε αισθήσεών μου. Γράφω, λοιπόν, για να βρίσκουν φωλιά οι σκέψεις μου».

Το βιβλίο

Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σου;

«Ο τίτλος προέκυψε από μία μαντινάδα μου, η οποία υπάρχει μέσα στο δεύτερο πνευματικό μου παιδί και η οποία είναι η εξής: "Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ' όνομά σου, το κρύβω, μα δεν κρύβεται πως έχω το σεβντά σου". Είναι πολύ όμορφο να μπορείς να επιλέξεις από τα γραφόμενά σου κάτι που σε κάνει να νιώθεις πολύ δυνατά συναισθήματα και μόνο που το διαβάζεις. Αυτό ένιωσα με αυτήν τη μαντινάδα και αποφάσισα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να γίνει τίτλος του βιβλίου μου».

Η έμπνευση

Γιάννη, από πού αντλείς έμπνευση για αυτές τις τόσο ωραίες μαντινάδες;

«Η ζωή η ίδια είναι η μεγαλύτερη και η σημαντικότερη έμπνευση. Ο χορός με έχει απελευθερώσει ψυχικά και σωματικά. Λατρεύω την ποίηση γενικότερα. Προσπαθώ να ζω έντονα την κάθε ημέρα που μου ξημερώνει. Ο συνδυασμός όλων αυτών σπρώχνει το χέρι μου να αποτυπώσει σε μαντινάδα ό,τι του υπαγορεύουν η ψυχή και η καρδιά μου. Γι' αυτό γράφω μέσα στο καινούργιο μου βιβλίο "κλείνω τα μάτια για να δω, σωπαίνω να μιλήσω, όνειρα βλέπω ξυπνητός, πεθαίνω για να ζήσω"».

Στα ταξίδια σου εντός και εκτός συνόρων κάνεις γνωστά τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Κρήτης παντού. Πώς τα αφουγκράζεται ο κόσμος;

«Δεν παίζει σημασία από ποιο μέρος κατάγεται κάποιος, αλλά το πώς θα μυηθεί σε μία κουλτούρα. O κρητικός χορός ενθουσιάζει και συγκινεί όλους τους Έλληνες και όλους τους λαούς του κόσμου. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι όσοι διδάσκουμε κρητικούς χορούς».

«Οι νέοι διψούν για γνώση, έμπνευση και συγκίνηση»

Τι άλλο να περιμένουμε από τον Γιάννη Μεγαλακάκη στο μέλλον;

«Έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή στην Κρήτη. Πρέπει να διατηρήσουμε μια δημιουργική σχέση με το παρελθόν και τους προγόνους μας και διδασκόμενοι απ' αυτό να προχωρήσουμε στο μέλλον. Στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας μας, με σκοπό να μεταφέρουμε και να διαδώσουμε τη μουσικοχορευτική παράδοση της Κρήτης, πραγματοποιούμε σεμινάρια κρητικών χορών συνεργαζόμενοι με πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς, με τους οποίους έχουμε κοινούς στόχους και οράματα. Οι νέοι άνθρωποι αγαπούν τον παραδοσιακό χορό και διψούν για γνώση, έμπνευση και συγκίνηση. Το όραμά μας είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας που να παράγει καταρτισμένους χοροδιδασκάλους των παραδοσιακών χορών».

Σχόλια