Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το πρώτο βιβλίο του Κ. Λουλουδάκη

Το πρώτο βιβλίο του Ηρακλειώτη Κώστα Λουλουδάκη "Άσπρα μαντίλια στην Plaza de Mayo", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας στο "Ίλιον Plas" στην Αθήνα.

Για το βιβλίο μίλησαν ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης, ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δημήτρης Παϊταρίδης και ο blogger-δημοσιογράφος Γαλαξυάρχης. Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης, ενώ τη βραδιά έντυσαν μουσικά με έντεχνο, παραδοσιακό και πολιτικό τραγούδι οι Κωστής, Παύλος και Αλέξανδρος.

Τα "Άσπρα μαντίλια στην Plaza de Mayo" προσπαθούν να συνθέσουν την κατακερματισμένη μνήμη μας όσο αφορά την δράση των "αγορών" στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και μέσα από μια πλούσια διαδρομή φτάνοντας στην Ευρώπη. Οι σελίδες του βιβλίου παρουσιάζουν ανακτημένα από τη λήθη γεγονότα και πρόσωπα. Πρωταγωνιστούν πολυεθνικές εταιρείες, παγκόσμιοι καπιταλιστικοί οργανισμοί, δικτάτορες, κινήματα και ήρωες. Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, ο Nτιέγκο Ριβέρα και η Φρίντα Κάλο, ο Σαντίνο και ο Τσε, ο Τσάβες και ο Αλιέντε, ο Λουμούμπα με τον Μαντέλα. Αλλά και ο Ροκφέλερ με τον Αλ Καπόνε, η Standard Oil και η United Fruit Company, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η CIA, ο Πινοσέτ, η Θάτσερ και ο Ρίγκαν. Και όσο περνούν οι σελίδες του βιβλίου γίνεται αντιληπτό ότι όλα αυτά αφορούν μια συνέχεια, τη βασική καθημερινότητα και τη ζωή μας.

Άξονας της συναρπαστικής αυτής έρευνας για τις "ελεύθερες αγορές" είναι η ιστορική πραγματικότητα·- τα γεγονότα, οι δυνάμεις που λειτουργούν εντός της. Η ιστορία και η πολιτική, μέσα στη διαλεκτική τους αλληλεξάρτηση και η σύνδεση τους με το δικό μας παρόν. Ο αναγνώστης καλείται σε διάλογο με συγκεκριμένους ιστορικούς ήρωες, εποχές και κινήματα. Ταυτόχρονα, δίνονται γλαφυρά οι αφετηρίες για να εμπλουτίσει καθένας μας την ιστορική του μνήμη και να εντάξει τα όποια διδάγματα της ιστορίας στην καθημερινή του σκέψη και δράση. Σαν ένα καλό αργεντίνικο ταγκό που απελευθερώνει τους χορευτές και δίνει τέμπο δράσης στο θεατή…

Ο συγγραφέας του βιβλίου Ιουλιανός (όπως είναι γνωστός από τα άρθρα του σε γνωστούς διαδικτυακούς τόπους) ή κατά κόσμο Κώστας Λουλουδάκης, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια θαυμαστή φυγή στο παρελθόν για να γυρίσει επιθετικά στο παρόν της καπιταλιστικής κρίσης και στην Ελλάδα της εξαθλίωσης. Το βιβλίο "κλείνει" με ένα άκρως ενδιαφέρον σημείωμα-επίμετρο για τον ελληνικό καπιταλισμό και την τρέχουσα κρίση, γραμμένο από το διδάκτορα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δημήτρη Παϊταρίδη, ενώ ο εύστοχος και συγκινητικός πρόλογος του βιβλίου είναι δημιούργημα του τραγουδοποιού και φίλου του συγγραφέα, Μίλτου Πασχαλίδη.

Ένα βιβλίο που καίει σαν τη φλόγα της Ηπείρου στην οποία ανθίζουν επαναστάσεις και πραξικοπήματα, τραγωδίες και όνειρα.

Σχόλια