Πολιτισμός

Η "Οργή του Ανδρέα", το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπανδρέου

Λίγες ημέρες αφότου κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μαργαρίτας Παπανδρέου, η Δήμητρα Λιάνη απαντά με το δικό της βιβλίο, υπό τον τίτλο "Η οργή του Ανδρέα!" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Λιβάνη".

Στις 500 και πλέον σελίδες του βιβλίου της, η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου αναπτύσσει την πολιτική δράση του Ανδρέα -κυρίως ως πρωθυπουργού- τις ιδέες του και τη συμβολή του στον τόπο.

Η Δήμητρα Λιάνη προχωρά σε αποκαλύψεις, δημοσιεύει για πρώτη φορά ντοκουμέντα, αποκαλύπτει πολιτικό παρασκήνιο, περιγράφει γεγονότα και άγνωστες ιστορίες. Και αναφέρεται και σε συγκεκριμένα ονόματα: Μητσοτάκη, Βενιζέλο, Σημίτη, Λαλιώτη, Πάγκαλο, Ανδρουλάκη, Δαμανάκη, Μάνο, Ανδριανόπουλο.

Περιγράφει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως έναν ανέντιμο αντίπαλο, πώς ο Ανδρέας μιλούσε για την «άγονο ευφυΐα» του Βαγγέλη Βενιζέλου, για το ποιοι κύκλοι επέβαλαν πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, αναφέρεται στον Θεόδωρο Πάγκαλο ως «ο ιστορικά στρεψόδικος νεοδεξιός!», χαρακτηρίζει τον Ηλία Μόσιαλο ως ένα πολιτικό γενόσημο, ενώ μιλάει και για πολιτικούς από άλλα κόμματα όπως τον Μίμη Ανδρουλάκη, τη Μαρία Δαμανάκη, τον Στέφανο Μάνο και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο.

Ακόμη, η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου περιγράφει και τα 70 σημεία που δείχνουν πώς ο Γιώργος Παπανδρέου μεταμορφώθηκε σε αντί-Ανδρέα αλλά και πώς ο Κώστας Λαλιώτης οδηγήθηκε σε παραίτηση από γραμματέας του ΠΑΣΟΚ με παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, ενώ μιλά για το ποια ήταν η θέση του Ανδρέα για τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ αλλά και γιατί ήταν οργισμένος για τους επιγόνους του.

Η συγγραφέας

Η Δήμητρα A. Παπανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σορβόνη, στην Ecole des Hautes Etudes, ανάλυση και τυπολογία φιλμ, εθνολογικό ντοκιμαντέρ και ιστορία τέχνης της Κεντρικής Ευρώπης.

Από το 1976 και για δώδεκα χρόνια εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Το 1985 πραγματοποίησε για την τότε ΕΡΤ-1 μορφωτική σειρά εκπομπών με θέμα την ισότητα και τις σχέσεις των δύο φύλων.

Το 1989 παντρεύτηκε τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και διετέλεσε διευθύντρια του ιδιαίτερου Γραφείου του πρωθυπουργού.

Το 1997 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Λιβάνη" το πρώτο της βιβλίο, "10 χρόνια και 54 μέρες".

Σχόλια