Πολιτισμός

"Τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε!": Εκδήλωση για τους πρόσφυγες

Η "Αχτίδα Αλληλέγγυων Πολιτών" διοργανώνει την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, στις 6 μ.μ., στο κινηματοθέατρο "ΡΕΞ" στον Άγιο Νικόλαο, εκδήλωση με τίτλο "Τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε!"…

Η εκδήλωση αφορά το δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες και κυρίως τα μικρά παιδιά. Οι διοργανωτές, έχοντας κοινή πεποίθηση ότι μέσω της κοινωνίας και των κινημάτων δίνονται υγιείς λύσεις, καλούν όλους από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο κι αν προέρχεται ο καθένας για να μπει τέλος σε αυτή την τραγωδία.

«"Τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε!", φώναζε ο 70χρονος Μυτιληνιός ψαράς που παλεύοντας στα παγωμένα νερά του Αιγαίου προσπαθούσε να δώσει ζωή στα ξέπνοα κορμάκια δεκάδων παιδιών που ξέβραζαν τα κύματα. Την ίδια ώρα άλλα κύματα, αυτά των χιλιάδων προσφύγων, έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με κλειστά σύνορα και φράχτες μισαλλοδοξίας», αναφέρουν οι διοργανωτές δίνοντας το στίγμα της εκδήλωσης.

«Οι πρόσφυγες», συνεχίζουν αναφερόμενοι στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνουν, «έχοντας γνωρίσει την ασχήμια του πολέμου, κυνηγημένοι από τους βομβαρδισμούς της Δύσης και από τη θρησκευτική μισαλλοδοξία ξεριζώνονται από τον τόπο τους. Η τεράστια πλειοψηφία παραμένει σε Λίβανο, Ιορδανία και Τουρκία περιμένοντας το τέλος του πολέμου και την επιστροφή στην πατρίδα, όνειρο που μένει απραγματοποίητο όσο οι δυνατοί της Γης δεν προσπαθούν ουσιαστικά και ειλικρινά να φέρουν την ειρήνη. Άλλοι αυτοεξορίζονται και αγωνίζονται να περάσουν τα σύνορα με προορισμό την Ευρώπη. Προσπαθούν να επιβιώσουν αναζητώντας μια ζωή ειρηνική και αξιοπρεπή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για ανθρωπισμό. Στην πράξη όμως ενισχύουν τη φύλαξη των συνόρων και τις απελάσεις, δείχνοντας ένα πρόσωπο ξενοφοβικό, αντίθετο με τις δικές τους διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δικές τους συνταγματικές δεσμεύσεις για τις ελευθερίες των λαών. Θεωρούν και προπαγανδίζουν από τα ΜΜΕ ότι για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι φταίνε οι πρόσφυγες και ξεχνούν ότι οι πρόσφυγες είναι τα θύματα της ίδιας τρομοκρατίας που σκόρπισε τον πανικό στην Ευρώπη. Αν πραγματικά οι πολιτικοί ενδιαφέρονται για το δράμα των προσφύγων, πρέπει αφενός να συμβάλουν στην κατάπαυση των εχθροπραξιών και αφετέρου να εξασφαλίσουν ασφαλείς διόδους διαφυγής. Η ασφάλεια πρέπει να επιδιώκεται για όλους, όχι μόνο για τους Ευρωπαίους πολίτες μα για κάθε απελπισμένο άνθρωπο.

Η ύπαρξη του φράχτη στον Έβρο, ενώ φτιάχτηκε για να παρέχει εθνική και ευρωπαϊκή ασφάλεια, τελικά αποτελεί την αιτία αμέτρητων πνιγμών στο Αιγαίο, οι οποίοι αυξάνονται δραματικά με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Όσο μένει στη θέση του πεθαίνουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, οι περισσότεροι βρέφη, παιδιά και μητέρες. Οι ειδικοί στα θέματα αντιμετώπισης προσφυγικών ροών παγκοσμίως είναι ξεκάθαροι. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι πνιγμοί είναι η δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών μέσω στεριάς για να μπορούν να καταγράφονται αποτελεσματικά και να συνεχίζουν το ταξίδι τους. Ο φράχτης του Έβρου απέτυχε παταγωδώς ως μέτρο να περιορίσει το προσφυγικό κύμα. Το μόνο που κατάφερε ήταν να μετατοπιστούν οι ροές προς τα νησιά μας και να αυξηθούν οι πνιγμοί στο Αιγαίο», καταλήγουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή του ντοκιμαντέρ "Ήταν ένα μικρό καράβι", δημιουργία της ομάδας "Διατάραξη" για τα κέντρα κράτησης μεταναστών και την επιχείρηση "Ξένιος Δίας" και ενημέρωση για την ασφαλή διέλευση των προσφύγων από τον ομότιμο καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Γιώργο Τσιάκαλο, γνωστό για το έργο του στον τομέα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων και τους αγώνες του για την καταπολέμηση διάφορων μορφών ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού. Ο κ. Τσιάκαλος και η εκπρόσωπος της ομάδας "Διατάραξη", Λασιθιώτισσα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ψυχολογίας κ. Ειρήνη Καμαράτου, θα δεχτούν ερωτήσεις και θα συνομιλήσουν με το κοινό, ώστε να προκύψουν γόνιμα συμπεράσματα.

Οι φορείς που συμμετέχουν στην εκδήλωση:

-Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου-ΕΛΜΕ Λασιθίου

-Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Μεραμβέλου-Οροπεδίου

-Ένωση Γονέων-Μαθητών Αγίου Νικολάου

-Σύλλογος Μικρασιατών & Ποντίων Μεραμβέλου

-Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αγίου Νικολάου

-Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου

-Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

-Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίου Νικολάου

-Σύλλογος Εργαζομένων ξενοδοχείου Εlounda Breeze

-Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλου.

Σχόλια