Πολιτισμός

Νέο βιβλίο της Τασούλας Μαρκομιχελάκη για το ενετικό Ηράκλειο

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Τασούλας Μ. Μαρκομιχελάκη, επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Εδώ, εις το Κάστρον της Κρήτης: ένας λογοτεχνικός χάρτης του βενετσιάνικου Χάνδακα", από τις εκδόσεις "Επιστημονικών βιβλίων και περιοδικών".

Η πόλη του Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο, η πρωτεύουσα του "Βασιλείου της Κρήτης" στα χρόνια της βενετοκρατίας (13ος-17ος αι.), υπήρξε σημαντικό εμπορικό, καλλιτεχνικό και πνευματικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Ποιητές και πεζογράφοι, ντόπιοι ή περαστικοί, εγκωμίασαν την πόλη, έγραψαν για τις διασκεδάσεις της, μίλησαν για την αμαρτωλή ζωή των κατοίκων της αλλά και για τη θρησκευτική τους πίστη, θρήνησαν για καταστροφές της ή την έκαναν σκηνικό στα θεατρικά τους έργα ανάμεσα σε δύο οδυνηρά γι' αυτήν ορόσημα: τη φοβερή πανούκλα του 1348 και την άλωσή της από τους Οθωμανούς το 1669.

"Χαρτογραφώντας" με τα κείμενά τους το Χάνδακα, τον μεταμόρφωσαν από πραγματικό σε λογοτεχνικό τόπο.

Το βιβλίο αυτό αποτυπώνει, με τρόπο εύληπτο για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό και με βιβλιογραφική τεκμηρίωση και σημειώσεις για τον πιο ειδικό αναγνώστη-ερευνητή, πώς η Κρητική Λογοτεχνία απεικόνισε το Χάνδακα της εποχής. Το κείμενο συνοδεύουν φωτογραφίες του σύγχρονου Ηρακλείου που τραβήχτηκαν ειδικά για να αποτυπώσουν πώς η αύρα της βενετσιάνικης όψης του εξακολουθεί να περιβάλλει τη ζωή των κατοίκων.

Σχόλια