Πολιτισμός

"Οι ιστορικές ήττες πρέπει να δυναμώνουν τον ελληνισμό"

Η μάχη στο Γιαρμούκ το 636… η μάχη του Μαντζικέρτ (1071), του Μυριοκέφαλου (1176) και της άλωσης της Πόλης από τους Φράγκους (1204), είναι τέσσερις ιστορικές ήττες, του ελληνισμού που σύμφωνα με τον δρ Νίκο Ντέμο, έχουν να μας διδάξουν πολλά. Κάθε άλλο παρά επίκαιρο το βιβλίο ιδιαίτερα σήμερα, που Κρήτη, Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στο μέσον μιας κρίσης που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επηρεάσει την παραπέρα πορεία του Ελληνισμού.

Άραγε υπάρχει ελπίδα για το σύνολο του ελληνισμού; Μπορούν οι Έλληνες να ανακάμψουν; Μπορούν οι Έλληνες να ξαναβρούν το βηματισμό τους και να διεκδικήσουν και πάλι μια προβεβλημένη θέση στην Ιστορία;

Έχοντας ο ίδιος ο συγγραφέας μελετήσει σε βάθος τα επιχειρησιακά δεδομένα, τον οπλισμό, το συσχετισμό δυνάμεων, τις γεωγραφικές και καιρικές συνθήκες, το ρόλο των στρατιωτικών ηγετών, που έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη της κάθε μάχης και στην κατάληξή της, δίνει τις δικές του απαντήσεις μέσα από το βιβλίο με τίτλο "1071 - Στρατηγικές Ήττες & Συρρίκνωση του Ελληνισμού".

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με τη συζήτηση να συντονίζει ο δημοσιογράφος της "ΚΡΗΤΗ TV", Γ. Σαχίνης.

Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια