default-image

Μικροί λυράρηδες κρατούν "όρθια" την κρητική παράδοση!

Κρήτη
Μικροί λυράρηδες κρατούν "όρθια" την κρητική παράδοση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κρητική παράδοση και μουσική αντιστέκεται σθεναρά και αντέχει στις προκλήσεις των καιρών και αυτό φαίνεται από το μεγάλο αριθμό μικρών παιδιών που μαθαίνουν κρητικούς χορούς αλλά και κρητικά μουσικά όργανα όπως είναι η λύρα και το λαγούτο.

Στο πλατό της εκπομπής "Κρήτη Σήμερα" στην "ΚΡΗΤΗ TV" βρέθηκαν σήμερα ο γνωστός Κρητικός καλλιτέχνης Μιχάλης Αλεφαντίνος και μαζί του τέσσερα παιδιά που μαθαίνουν αυτή την περίοδο λύρα και λαγούτο.

Ο Μιχάλης Αλεφαντινός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα Κρητικόπουλα επιλέγουν για τη διασκέδασή τους την κρητική μουσική, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό γνωρίζει να χορεύει τους κρητικούς χορούς.

Μάλιστα ο κ. Αλεφαντινός αλλά και οι νεαροί λυράρηδες και λαγουτιέρηδες αναφέρθηκαν και στη μαζικότητα που καταγράφεται στις σχολές κρητικών χορών τόσο στο νησί αλλά και όπου υπάρχουν κρητικιές παροικίες εντός και εκτός της χώρας.

Βέβαια τα παιδιά μάς επιφύλαξαν και μια όμορφη έκπληξη στο πλατό της εκπομπής "Κρήτη Σήμερα" καθώς έκλεισαν τη συνάντηση με κρητικιές κοντυλιές που όσο ακούγονται σε αυτό τον τόπο τον κρατούν όρθιο και δυνατό στις ξένες επιρροές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο χώρας τα Κρητικόπουλα κρατούν την πρώτη θέση όσον αφορά στην εκμάθηση της κρητικής μας παράδοσης, με τα στοιχεία να είναι επίσης έντονα όσον αφορά και του Πόντιους που επίσης είναι λάτρεις της εξαιρετικής παράδοσής τους.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα":

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_x1u8jbv4/

Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News