Πολιτισμός

Ημερίδα με θέμα "Η Υγεία στην Ψυχή..." στους Βώρους

Ημερίδα με θέμα «Η Υγεία στην Ψυχή… Η Ψυχή της Κοινότητας» θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, στους Βώρους, στις 5 Νοεμβρίου 2015.

Την ημερίδα οργανώνουν η Κινητή Μονάδα Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής ΠαΓΝΗ, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Φαιστού Ο.Κ.Α.Π. - Βοήθεια στο σπίτι Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και τα Κέντρα Υγείας Μοιρών, Χάρακα, Αρκαλοχωρίου και τελεί υπό την αιγίδα της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση από τον Αλέξανδρο Ν. Βγόντζα

Καθηγητή Ψυχιατρικής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην Ημερίδα με θέμα 'Η Υγεία στην Ψυχή…Η Ψυχή της Κοινότητας'  που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, στους Βώρους, στις 5 Νοεμβρίου 2015.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ημερίδας αφορά το γεγονός ότι ο τόπος διεξαγωγής της είναι η Μεσσαρά, ο οποίος δεν επιλέχθηκε  από τύχη ή ευκολία. Πριν από 3 περίπου χρόνια η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της πιλοτικής Κινητής Μονάδας. Την ιδέα αυτή εισήγαγε για πρώτη φορά στη χώρα μας πριν περίπου 35 χρόνια ο Καθηγητής Παν. Σακελλαρόπουλος στη Φωκίδα. Από το 2013 η Κινητή Μονάδα του ΠαΓΝΗ επισκέπτεται ανά 15νθήμερο τα Κέντρα Υγείας Μοιρών και Χάρακα, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2014 και το Κέντρο Υγείας  Αρκαλοχωρίου.

Η δράση αυτή έλαβε χώρα κυρίως για  δύο λόγους: 1) την παντελή έλλειψη ψυχιατρικών υπηρεσιών εκτός των τειχών της πόλεως του Ηρακλείου, και 2) την αδυναμία συστηματικής παρακολούθησης πολλών ασθενών που ζουν μακριά από την πόλη με αποτέλεσμα την επιδείνωση, υποτροπή και την -συνήθως- ακούσια εισαγωγή στην κλινική. Το κλίμα που βρήκαμε ήταν «σας περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό». Λάβαμε την ίδια απάντηση από τους γενικούς ιατρούς, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, το 'Βοήθεια στο Σπίτι', εθελοντές επαγγελματίες, τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, τους  τοπικούς «άρχοντες», την εκκλησία, και τους απλούς πολίτες. Κατά τη διάρκεια αυτών των 3 χρόνων «ακούσαμε» τον πόνο εκατοντάδων συμπολιτών μας και των οικογενειών τους, γνωρίσαμε συνεργάτες, αποκτήσαμε εμπειρία, μάθαμε πολλά.

Σκοπός αυτής της Ημερίδας είναι να συγκεντρωθούμε όλοι οι επαγγελματίες από το χώρο της υγείας, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε, που ήμασταν, τι καταφέραμε, που αποτύχαμε, τι μπορούμε να βελτιώσουμε. Σε αυτή τη συζήτηση καλούμε όχι μόνο τους συναδέλφους αλλά και όλους αυτούς που έχουν την αγωνία για αυτό το μεγάλο θέμα που λέγεται ψυχική υγεία στην κοινότητα. Θα θέλαμε η Ημερίδα αυτή να δώσει το έναυσμα για έναν εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο, απαλλαγμένο από τυπικότητες και ανούσιο «ακαδημαϊσμό». Θα παρουσιαστούν στοιχεία και δεδομένα με «επιστημοσύνη», πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες των πολιτών του Ν. Ηρακλείου.

Τα συμπεράσματά μας θα θέλαμε να γίνουν εργαλείο στη σχεδιασμένη ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που τόσο λείπουν από το νομό μας. Εμείς, τα μέλη της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής και όλοι οι συνεργάτες που αναλάβαμε αυτό το εγχείρημα, βρίσκουμε νόημα στη δουλειά μας μόνο στο βαθμό που οι δράσεις μας ανταποκρίνονται στις  πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής προσδοκούμε στην ενεργό συμμετοχή σας και ελπίζουμε η Ημερίδα αυτή να αποτελέσει αφορμή ανταλλαγής απόψεων και εποικοδομητικών προτάσεων σε σχέση με την ψυχική υγεία στην κοινότητα.

Καθηγητής Ψυχιατρικής

Οργανωτική επιτροπή

Πρόεδρος:

Βγόντζας Αλέξανδρος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής ΠαΓΝΗ

Μέλη:

Αθανασοπούλου Χριστίνα Εργοθεραπεύτρια, MAEd, Υποψήφια Διδάκτωρ, University of Turku, Finland

Αναγνωστάκη Ελένη Κοινωνική Λειτουργός, Κέντρο Υγείας Μοιρών

Ανυφαντάκη Αναστασία Κοινωνική Λειτουργός

Βασιλάκη Μαρία Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Φαιστού

Γαλανοπούλου Βασιλική Ψυχολόγος

Δραϊνάκη Έφη  Κοινωνική Λειτουργός, Βοήθεια στο Σπίτι Μοιρών

Κουτεντάκη Ειρήνη Ψυχίατρος, Επικουρική Επιμελήτρια Β ΕΣΥ, Ψυχιατρικής Κλινικής Πα.Γ.Ν.Η.

Λημνιού Μαρία Κοινωνική Λειτουργός, Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου

Λιναρδάκη Εύα Κοινωνική Λειτουργός, Ο.Κ.Α.Π. Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

Μαυροειδής Γιώργος Ψυχολόγος, Συνεργάτης Ψυχιατρικής Κλινικής Πα.Γ.Ν.Η.

Μιχελάκη Αικατερίνη Κοινωνική Λειτουργός, Βοήθεια στο σπίτι Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

Πατεργιανάκη Ευαγγελία Κοινωνική Λειτουργός, Ο.Κ.Α.Π. Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

Πρίντεζης Μιχάλης Κοινωνικός Λειτουργός, Προϊστάμενος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Φαιστού

Φαλούτσος Κωνσταντίνος Ειδικευόμενος Ψυχίατρος, Ψυχιατρικής Κλινικής Πα.Γ.Ν.Η.  

Χαραλαμπάκης Γρηγόρης Επισκέπτης Υγείας, Ψυχιατρικής Κλινικής Πα.Γ.Ν.Η.  

Πρόγραμμα:

8:30 - 9:00: Προσέλευση - Εγγραφές

9:00 - 9:30: Χαιρετισμοί

Ομιλητές: Μακάριος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας, Γ. Αρμουτάκης Δήμαρχος Φαιστού, Α. Τριχοπούλου, Υποδ/τρια ΔΥΠΕ.

9:30 - 10:00 :Συζητώντας με το Ακροατήριο πως οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας είναι Υπηρεσίες που Απαντούν στις Ανάγκες της Κοινότητας.

Ομιλητές: Π. Σακελλαρόπουλος, Α. Φραγκούλη.

10:00 - 10:15: Στόχοι και Τρόπος Λειτουργίας της Κινητής Μονάδας ΠαΓΝΗ.

Ομιλητές: Α. Βγόντζας / Ε. Κουτεντάκη.

10:15 - 11:15: Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και Ψυχιατρική: Ο Ρόλος των Γενικών Ιατρών. Ομιλητές: Α. Τσικαλά, Π. Παπαδοκωστάκης, Β. Λεμονομιχελάκη. Συντονιστής: Α. Κούτης

11:15 - 11:30: Διάλειμμα για καφέ*

11:30 - 12:00:  Κοινωνικοί Λειτουργοί και Κινητή Μονάδα: Μια Ουσιαστική και Απαραίτητη Συμμαχία. Ομιλητές Ε.Αναγνωστάκη, Μ. Λημνιού. Συντονίστρια: Ε. Κουτεντάκη.

12:00 - 12:25: Ο Ιερέας ως Θεραπευτής;

Ομιλητής: Ε. Κοπανάκης, Ιερέας Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας.

Συντονιστής: Α. Βγόντζας

12:25-12:50: Αυτοκτονίες και Απόπειρες Αυτοκτονιών: Τι συμβαίνει στην Κρήτη;

Ομιλήτρια: Μ. Μπάστα. Συντονιστής: Μ. Πρίντεζης.

12:50-13:50: Διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα*

13:50- 14:30: Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση:

α) Κέντρο Ημέρας "Εν Πλω".

Δρώμενο: Μ. Βασιλάκη, Φ. Καλεμάκης, Α. Χαριτάκη. Ομιλητές: Β. Γαλανοπούλου, Μ. Πρίντεζης, Φ. Καλεμάκης, Α. Χαριτάκη. β) «Χέρι Χέρι...  Μια Θεραπευτική Παρέμβαση στην Κοινότητα». Ομιλήτρια: Ε. Λιναρδάκη, Ε. Πατεργιανάκη, Σ. Καλεντάκη, Μ. Σιτόγλου, Α. Γκιόκα. Συντονίστρια: Ε. Κουτεντάκη.

14:30-15:00: Κατ'οίκον Επίσκεψη - Ο Ρόλος του "Βοήθεια στο Σπίτι".

Ομιλητές: Βοήθεια στο Σπίτι, Ε. Δραϊνάκη, Α. Μιχελάκη. Συντονιστής: Α. Κούτης / Μ. Πρίντεζης.

15:00-15:25: Αλκοόλ και Ουσίες: Το πιο Καλά Κρυμμένο Μυστικό της Ενδοχώρας. Ομιλητής: Ε. Γρινάκης. Συντονίστρια: Β. Γαλανοπούλου.

15:25-15:50 :Μορφές Παιδικής Κακοποίησης, Πρώιμη Ανίχνευση και Αντιμετώπιση. Ομιλήτρια: Μ. Τσούγκου. Συντονίστρια: Ε. Λιναρδάκη.

15:50-16:00: Διάλειμμα για καφέ.

16:00-16:25: Ακούσια Νοσηλεία: Τι Κάνουμε με τους Ασθενείς στην Κοινότητα που Aρνούνται Θεραπεία;

Ομιλητής: Νομικός. Συντονίστρια: Μ. Μπάστα.

16:25-17:25: Eπικίνδυνος Ασθενής: Μύθος και Πραγματικότητα. Ομιλητές: Στεφανουδάκης Μ. Εκπρόσωπος Αστυνομίας, Μ. Πρίντεζης, Εκπρόσωπος του Δήμου Φαιστού. Συντονιστής: Α. Βγόντζας.

17:25-18:00: Συμπεράσματα και Προοπτικές.Ομιλητές: Α. Βγόντζας, Α. Τριχοπούλου.

18:00: Βεβαιώσεις Συμμετοχής

Σχόλια