default-image

Κυκλοφόρησε το βιβλίο "Τα καημένα χωριά της Βιάννου"

Πολιτισμός
Κυκλοφόρησε το βιβλίο "Τα καημένα χωριά της Βιάννου"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγικές μνήμες από το ολοκαύτωμα της Βιάννου ξυπνούν μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου του Δημήτρη Θεοδοσάκη, με τίτλο "Τα καημένα χωριά της Βιάννου". Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη της ναζιστικής θηριωδίες αποτυπώνονται με γλαφυρό τρόπο στις 200 σελίδες του βιβλίου.

«Γεννημένος και αναθρεμμένος στα ματωμένα χώματα της Βιάννου, μεγάλωσα με τις πικρές διηγήσεις του ολοκαυτώματος, της βάρβαρης καταστροφής των χωριών της ηρωικής και μαρτυρικής επαρχίας μου. Από τις ατέλειωτες, δακρύβρεχτες διηγήσεις τόσο πολύ χαράκτηκαν στην ψυχή μου τα γεγονότα του ολοκαυτώματος, που πολλές φορές αναρωτιούμαι, μπερδεύομαι, αν αυτά τα πικρά γεγονότα τα έχω ζήσει ή από τις τόσες εξιστορήσεις έχουν καταγραφεί στην ψυχή μου ως βίωμα», αναφέρει στον πρόλογο του ο συγγραφέας και συνεχίζει:

«Από χρόνια άρχισα σιγά-σιγά να καταγράφω τις τραγικές ιστορίες των χωριών της Βιάννου. Μίλησα με απογόνους αλλά και μάρτυρες εκείνης της δραματικής εποχής, της κατοχής και του ολοκαυτώματος. Με πολλή πίκρα μου ιστόρησαν τα βάσανα και τα πάθη, τους σκοτωμούς, τη σκλαβιά, το πένθος, την ορφάνια και τη φτώχια που έζησαν οι δικοί τους άνθρωποι, αλλά και εκείνοι. Με πολλή συγκίνηση μου μίλησαν και για το δικό τους μεγάλο κενό που άφησαν οι απώλειες των αγαπημένων τους. Οι λιγοστοί ακόμη μάρτυρες εκείνης της εποχής κλαίγοντας μου διηγήθηκαν εκείνα τα δραματικά γεγονότα που αιώνια τους πίκραναν.

Όσα μου ιστόρησαν στα μαρτυρικά χωριά της τυραννισμένης Βιάννου βαθιά με λύπησαν, γιατί ήταν απίστευτα τραγικά και βάρβαρα εγκλήματα πολέμου. Τα γεγονότα που διηγήθηκαν τα ερεύνησα, τα διασταύρωσα για το λόγου το αληθές... Με σεβασμό πάτησα πάνω στις αφηγήσεις τους χωρίς να τις παραποιήσω και έτσι έγραψα τα ιστορικά διηγήματα της πολύπαθης και μαρτυρικής επαρχίας μου, της Βιάννου. Δημοσιεύοντάς τα, δεν προσπαθώ να σπείρω ή να συντηρήσω αισθήματα μίσους.

Το χρέος μου κάνω, να τιμήσω τους νεκρούς της λυπημένης πατρίδας μου, της Βιάννου, που ξαγρυπνούν και προσμένουν δικαίωση, αλλά και για τους νεότερους, ένα κλαδί βασιλικό της θύμησης στου σακακιού τους το πέτο να βάλουν, καταδικάζοντας του φασισμού τα αποτρόπαια έργα, χτίζοντας ένα καλύτερο αύριο. Για εκείνα τα τραγικά γεγονότα ο λαός μας δεν κράτησε μίσος στην καρδιά του. Κράτησε μόνο πόνο, πολύ πόνο, για το χαμό των αγαπημένων του, για τον πολιτισμό που του κατέστρεψαν και για την οικονομική καταστροφή που του επέβαλαν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News