Πολιτισμός

Προβολή της ταινίας bikes vs cars στα Χανιά

Οι Ποδηλάτρεις σε συνεργασία με τις cine- ιστορίες, παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ bikes vs cars, στα πλαίσια του 3ου κινηματογραφικού πανοράματος που γίνεται στα Χανιά 28 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου στις 18:15, στο πνευματικό κέντρο Χανίων, με ελεύθερη είσοδο.

Αναλυτικότερα ακολουθεί ανακοίνωση: «Οι Ποδηλάτρεις σε συνεργασία με τις cine_ιστορίες, παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ bikes vs cars, στα πλαίσια του 3ου κινηματογραφικού πανοράματος που γίνεται στα Χανιά 28/10-1/11, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου στις 18:15, στο πνευματικό κέντρο Χανίων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ υπάρχει προαιρετικά κοινωνικό εισιτήριο σε ξηρή τροφή, για την κοινωνικές δομές των Χανίων.

Το Bikes vs Cars παρουσιάζει μια παγκόσμια κρίση για την οποία είναι ανάγκη να μιλήσουμε: κλιματική αλλαγή, μείωση των φυσικών πόρων, πόλεις «πνιγμένες» στα αυτοκίνητα και κάτοικοι που ζουν σε ένα περιβάλλον με επικίνδυνη ρύπανση και αφόρητο θόρυβο. Το ποδήλατο και η χρήση του μπορούν να αποτελέσουν μια πρόταση απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο. Όμως, τα ισχυρά συμφέροντα των αυτοκινητιστικών και πετρελαϊκών βιομηχανιών, οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο του οικονομικού μας συστήματος, έρχονται σε σύγκρουση με την εξάπλωση της χρήσης του ποδηλάτου. Η ταινία ακολουθεί ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου που αγωνίζονται για τη δημιουργία πιο ανθρώπινων πόλεων και αρνούνται πεισματικά να σταματήσουν να κάνουν ποδήλατο παρά τις δυσκολίες. Η Aline, ακτιβίστρια ποδηλάτισσα από το Σάο Πάολο, μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις για να κάνεις ποδήλατο, αντιτίθεται στις συνθήκες και μας δείχνει την θετική πλευρά του να κινείται με ποδήλατο στην πόλη της. Στο Τορόντο, όπου ο δήμαρχος ξηλώνει τους ποδηλατοδρόμους, βλέπουμε μέλη της οργάνωσης Urban Repair Squad να τους ξαναφτιάχνουν τα βράδια με σπρέι και στένσιλ.

Από τους ακτιβιστές του Σάο Πάολο, του Τορόντο και του Λος Άντζελες που παλεύουν για τους ποδηλατόδρομους, μέχρι την Κοπεγχάγη, όπου το 40% των κατοίκων κινείται καθημερινά με ποδήλατο, το Bikes vs Cars παρουσιάζει με συγκεκριμένα στοιχεία τους αγώνες των ποδηλατών σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από τα αυτοκίνητα, καθώς και τις επαναστατικές αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν αν περισσότερες πόλεις απομακρυνθούν από το αυτοκινητοκεντρικό μοντέλο μετακινήσεων».

Σχόλια