Πολιτισμός

"Ο Καραγκιόζης και το Καταραμένο Φίδι" από την "Εχταγή"

Η ερασιτεχνική ομάδα χορού "Εχταγή" παρουσιάζει για δεύτερη φορά το χορόδραμα "Ο Καραγκιόζης και το Καταραμένο Φίδι", στις 6, 7, 8 και 13, 14 και 15 Νοεμβρίου, στις 9:30 το βράδυ, στο θέατρο "Μαρία Μανασάκη" (φοιτητικό κέντρο Βουτών), στο Ηράκλειο, με ελεύθερη είσοδο. Τις Κυριακές 8 και 15 Νοεμβρίου, στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθούν διπλές παραστάσεις για παιδιά, στις 12 το μεσημέρι.

Πρόκειται για την αφήγηση της γνωστής ιστορίας από το ρεπερτόριο του θεάτρου σκιών, εκτελεσμένη μόνο με χορευτική κίνηση. Κατά τη διάρκεια της χορογραφίας, εμφανίζονται στη σκηνή άλλοτε μεγάλες και μικρές δισδιάστατες και τρισδιάστατες κούκλες και άλλοτε σκιές, μάσκες ή άψυχα αντικείμενα που εμψυχώνονται από την ομάδα των χορευτών και αποτελούν τους βασικούς χαρακτήρες του έργου. Με διακριτικά μαύρα ρούχα, οι χορευτές είναι εκείνοι που κινούν τους χαρακτήρες και στήνουν την ιστορία με τη γλυκιά ειρωνεία που εκείνοι θέλουν, υιοθετώντας παράλληλα και το ρόλο του κουκλοπαίκτη.

«Σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης αποτελεί το ομώνυμο έργο της Ραλλούς Μάνου, που αποτέλεσε την αρχή της έρευνάς μας για το ελληνικό και παγκόσμιο θέατρο σκιών, αλλά και για διάφορες τεχνικές κουκλοθεάτρου απ' όλο τον κόσμο», αναφέρουν τα μέλη της ομάδας.

Με εφόδια τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα και με τη συμμετοχή όλης της ομάδας, ο Κωνσταντίνος Τσακιρέλης υπογράφει τη σύνθεση της χορογραφίας και τη γενική επιμέλεια του έργου, το οποίο ερμηνεύουν οι Ιωάννα Βασσάκη, Στράτος Γιαννίκος, Κωνσταντίνος Θοδωρής, Μάνος Κοκκινίδης, Σόφη Πανέρη, Ευεποίνα Παντελέρη, Ρούλα Σαμιωτάκη, Χρόνης Σαπουντζάκης, Χαρά Σιμιτζή, Ειρήνη Σκουρτανιώτη, Θοδωρής Σούκας και Αννέτα Στάχταρη.

Η πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Ισίδωρου Παπαδάκη είναι μια σπουδή στη φόρμα των παραλλαγών, με αναφορές (άμεσες και έμμεσες) στο ομώνυμο έργο του Μάνου Χατζιδάκι.

Ο Κωστής Κυριακάκης επιμελήθηκε εικαστικά τις κούκλες και τα σκηνικά της παράστασης, σχεδίασε και κατασκεύασε τις δισδιάστατες κούκλες, καθώς και το πρόγραμμα και την αφίσα της παράστασης.

Σκηνοθετικές και κατασκευαστικές συμβουλές παρείχε ο Κωστής Ζαϊμάκης, ο οποίος κατασκεύασε το βασικό σκελετό για τις περισσότερες τρισδιάστατες κούκλες της παράστασης.

Το τρέιλερ της παράστασης επιμελήθηκαν οι Μιχάλης Αλεξάκης, Νικόλας Λεβεντάκης και Μανώλης Φοινικιανάκης και τη φωτογραφική κάλυψη ο Γιώργος Φωτεινάκης.

Η υπόθεση του έργου

Στην πρώτη πράξη, ο Πασάς διατάζει τον Χατζηαβάτη να τελαλήσει ότι όποιος σκοτώσει το Καταραμένο Φίδι θα πάρει εκατό λίρες, τη Βεζιροπούλα για γυναίκα του και το θρόνο του πασά μετά από το θάνατό του. Ο Χατζηαβάτης με το τελάλημά του ξυπνάει τον Καραγκιόζη και, μετά από έναν μικρό τσακωμό, τελικά τον πείθει να τελαλήσουνε μαζί και να μοιραστούν την αμοιβή του πασά. Εντωμεταξύ, εμφανίζονται κι άλλοι χαρακτήρες όπως η Βεζιροπούλα που βγαίνει για σεργιάνι με τις βάγιες της κι ο Νιόνιος, που της κάνει καντάδα. Στο τέλος ο Χατζηαβάτης βρίσκει τον Καραγκιόζη να πίνει και να χορεύει μόνος του και αρνείται να μοιραστεί μαζί του τα χρήματα που του είχε τάξει για το τελάλημα, δίνοντας έτσι στο Κολλητήρι την τέλεια αφορμή για να κλέψει τα χρήματα.

Στη δεύτερη πράξη, το Καταραμένο Φίδι παραμονεύει στη σπηλιά και, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες πολλών επίδοξων ηρώων να το σκοτώσουν, εμφανίζεται ο Καραγκιόζης μ' ένα σπασμένο ψαλίδι, αλλά μόλις μουγκρίζει το φίδι, εκείνος λιποθυμάει απ' την τρομάρα του. Τότε είναι που εμφανίζεται ο Μέγας Αλέξανδρος και σκοτώνει το θεριό. Μόλις συνέρχεται ο Καραγκιόζης, αντικρίζει το νεκρό φίδι και, νομίζοντας ότι εκείνος το σκότωσε, πάει να πει τα καλά μαντάτα στον Πασά. Πολύ σύντομα όλοι καταλαβαίνουν την αλήθεια και ξυλοφορτώνουν τον Καραγκιόζη.

Η ερασιτεχνική ομάδα χορού "Εχταγή"

Η ομάδα δημιουργήθηκε και συντονίζεται από τον Κωνσταντίνο Τσακιρέλη και αποτελείται από νέους ανθρώπους με εμπειρία στον χορό, που έχουν την επιθυμία να εκφράσουν τον έρωτά τους γι' αυτή την τέχνη. Στην κρητική διάλεκτο «εχταγή» σημαίνει επιθυμία!

«Αυτό που προσπαθούμε να καταφέρουμε στην "Εχταγή" είναι να πραγματοποιούνται παραστάσεις και δρώμενα, από διαφορετικούς χορογράφους ή/και σκηνοθέτες, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο τη γνωριμία με αξιόλογους Ηρακλειώτες δημιουργούς», υπογραμμίζουν τα μέλη της ομάδας.

Τα έργα της ομάδας προσφέρονται με προαιρετικό αντίτιμο και ο χαρακτήρας της είναι καθαρά μη κερδοσκοπικός. Το 2014 παρουσιάστηκαν τα έργα "Από 'δω και πέρα" (χοροθέατρο) σε σύλληψη-γενική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Τσακιρέλη και "Τα" (χοροθέατρο) σε χορογραφία της Όλιας Λυδάκη. Επίσης η ομάδα συμμετείχε στο TEDx Heraklion (2014) και στο βίντεο του Δήμου Ηρακλείου για την ανάδειξη των τειχών με τίτλο "Οι πύλες του Χάνδακα".

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης:

Σχόλια