default-image

Μουσική βραδιά με τους "Εράν" στο Ηράκλειο

Πολιτισμός
Μουσική βραδιά με τους "Εράν" στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρεμιέρα με το μουσικό σχήμα "Εράν" σε ένα πρόγραμμα με έντεχνα παραδοσιακά τραγούδια κάνουν μεθαύριο Παρασκευή οι εκδηλώσεις στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.

Μετά από την ανακαίνισή του από τη ΔΕΠΤΑΗ και τους εθελοντές του Δήμου, το Πολύκεντρο ξεκινάει τη νέα λειτουργία του με ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα.

Ήπιες μουσικές βραδιές, λογοτεχνικά και θεατρικά αναλόγια, ποιητικές βραδιές, παρουσιάσεις, προβολές, ομιλίες και παιδικά δρώμενα κάθε Κυριακή πρωί προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα.

Η συναυλία με τους "Εράν" θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Λίγα λόγια για το μουσικό σχήμα «Εράν»: Το μουσικό σχήμα «Εράν» είναι ένα νέο μουσικό σχήμα παραδοσιακής μουσικής που έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση το 2013 και αποτελείται από τον Νεκτάριο Παχιαδάκη (λύρες, τραγούδι), τον Αντώνη Μανουσάκη (λαούτο, μπουλγαρί, θιαμπόλι, τραγούδι) και την Κυβέλη Σεργίου (τραγούδι, κρουστά). Η ονομασία του σχήματος είναι το αρχαιοελληνικό απαρέμφατο εράν του ρήματος εράω-ερώ, που σημαίνει να ερωτεύεσαι, να αγαπάς με πάθος.

Τη διάλεξαν γιατί αυτή η δυνατή αγάπη είναι που ομορφαίνει τη ζωή και γίνεται κινητήριος δύναμη δημιουργικότητας και πολιτισμού. Αυτή η αγάπη προς το μαγικό χώρο της μουσικής και της παράδοσης του τόπου μας τους έσπρωξε να δημιουργήσουν αυτό το μουσικό σχήμα και να αφιερωθούν σ' αυτό.

Θα τους ακούσετε να τραγουδούν παλιά κρητικά, νησιώτικα και μικρασιάτικα τραγούδια που μιλούν για τα βουνά, τη θάλασσα, την ομορφιά, το θάνατο, το μεγαλείο της ψυχής και κυρίως, όπως προδίδει και το όνομά τους, για τον έρωτα και την αγάπη.

Ο ήχος τους απλός, παλιός και σύγχρονος μαζί, δίνει νέα πνοή σε ακούσματα άλλων εποχών. Τραγουδούν επίσης δικές τους συνθέσεις με έντονο το παραδοσιακό αλλά και το προσωπικό ύφος και χρώμα που τους χαρακτηρίζει και ξεχωρίζει σε όλα τα τραγούδια.

Επιδεικνύει μεγάλη επιμονή στην προσπάθεια να προσεγγίσει την απλότητα και την εκφραστικότητα της παραδοσιακής μουσικής, όπως τη γνώριζαν και την απέδιδαν οι προηγούμενες γενιές. Βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση ξεχασμένων θησαυρών για να θυμίσει στους παλαιότερους και να συστήσει, με φρεσκάδα και ενθουσιασμό, στους νεότερους.

Από το 2013 ως σήμερα το μουσικό σχήμα «Εράν» έχει πραγματοποιήσει αρκετές συναυλίες και έχει πάρει μέρος σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ εντός και εκτός Κρήτης. Τον Απρίλιο του 2015 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ονείρου ζωγραφιά» σε συνεργασία με τις μουσικές εκδόσεις «Σείστρον».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News