default-image

Συγκίνησε το ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες της Καλής Συκιάς

Πολιτισμός
Συγκίνησε το ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες της Καλής Συκιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δάκρυσαν και οι... πέτρες στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας, καθώς ξεδιπλώνονταν οι πρωτοφανείς αγριότητες των Γερμανών ναζί κατά των γυναικών της Καλής Συκιάς, τον Οκτώβριο του 1943. Και όταν πια ολοκληρώθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη με το τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου «Πόσα χρόνια δίσεκτα», που απέδωσε συγκινημένος ο τραγουδοποιός Σωτήρης Δογάνης, «κερί αναμμένο μελωδικά στην προγιαγιά μου Σταυρούλα Ζουμπεράκη και στις άλλες γυναίκες-μάρτυρες», όπου το αφιέρωσε, ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων στην αίθουσα του θεάτρου «Παπαδημητρίου» στον κ. Κανελλάκη, και συνεχίστηκαν για ώρα στο φουαγιέ του θεάτρου...

Το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της ταινίας ήταν αυξημένο και για αυτό, άλλωστε, και η αίθουσα ήταν κατάμεστη από ανθρώπους της τέχνης, της ιστορίας, της έρευνας και απλούς ανθρώπους που ζητούσαν να πληροφορηθούν μια άγνωστη, αλλά ξεχωριστή τραγωδία, που οι βάρβαροι του Χίτλερ πετούσαν χωρίς κανένα δισταγμό στη φωτιά και έκαιγαν ζωντανές γυναίκες στο ορεινό χωριό του Νότου στο Ρέθυμνο. Ο πόνος και το μοιρολόι, ωστόσο, κρατούσαν ακόμα, καθώς μια βδομάδα πριν στον τόπο του μαρτυρίου οι κάτοικοι και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών τίμησαν τα 72χρονα της μαύρης επετείου, θυμήθηκαν και έκλαψαν.

Όμως, το ταξίδι του ντοκουμέντου συνεχίζεται, μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο και το Φεστιβάλ της Χαλκίδας, αφού «φτάνουν συνεχώς προσκλήσεις από χώρες του εξωτερικού για την προβολή του σε φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις». Η επόμενη στάση του, είπε, «θα γίνει στην Κροατία και στο Ζάγκρεμπ το Φεβρουάριο του 2016, στο Φεστιβάλ Νοτιανατολικής Ευρώπης, μετά από ειδική πρόσκληση του υπεύθυνου του Φεστιβάλ Νενάντ Πουχόβσκι. Και έπεται συνέχεια», κατέληξε, ευχαριστώντας για την αποδοχή που έτυχε η παραγωγή και σε αυτή τη διοργάνωση.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News