Πολιτισμός

Σεμινάριο μύησης στον ποιητικό λόγο στα Χανιά

Το Πνευματικό Κέντρο Χανίων διοργανώνει σεμινάριο «μύησης» στον ποιητικό λόγο, με εισηγητή τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξη Πολίτη. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τις 27 Οκτωβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει 10 δίωρες συναντήσεις, δύο φορές την εβδομάδα, σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου (Ανδρέα Παπανδρέου 70).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Το Πνευματικό Κέντρο Χανίων διοργανώνει σεμινάριο «μύησης» στον ποιητικό λόγο, με εισηγητή τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξη Πολίτη. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσες και όσους επιθυμούν να κατανοήσουν βαθύτερα τον ποιητικό λόγο και να γίνουν κοινωνοί της απόλαυσης που αντλεί από την ποίηση ο επαρκής αναγνώστης.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τις 27 Οκτωβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει 10 δίωρες συναντήσεις, δύο φορές την εβδομάδα, σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου (Ανδρέα Παπανδρέου 70).

Οι συμμετέχοντες θα συμβάλουν συμβολικά στα λειτουργικά έξοδα με εγγραφή 5 ευρώ. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (40 άτομα) και γι αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η προθεσμία για τις εγγραφές των ενδιαφερομένων λήγει την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου. Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να εγγραφούν θα πρέπει να απευθυνθούν στα γραφεία του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, ώρες 10:00 -13:00».

Πληροφορίες για τις εγγραφές: κ. Γιάννης Κουκούβελος, τηλέφωνο 28210-40786, ηλεκτρονική διεύθυνση culturalcenter@crete.gov.gr.

Ακολουθούν οι θεματικές ενότητες και το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου:

Ώρες και χώρος συναντήσεων: 18:30 - 20:30, σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου: Πώς λειτουργεί ένα ποίημα; (Στη φυσική το ανάλογο φαινόμενο λέγεται συντονισμός) (Γιώργης Παυλόπουλος, "Το κατώι")

Παρασκευή 30.Οκτωβρίο:  Η ποίηση είναι εικόνες (Στρατής Πασχάλης, "Κενό μνημείο")

Τρίτη 3 Νοεμβρίου: Η ποίηση δεν λέει, δείχνει (Αλέξανδρος Μάτσας, "Εν συμποσίω", Άρης Αλεξάνδρου, "Προαγωγή")

Παρασκευή  6.Νοεμβρίου: Η ποίηση δεν λέει, δείχνει (β΄) (Γιώργης Μανουσάκης,  "Ανθρώπινο", Καλόγερος "κηπουρός")

Τρίτη 10 Νοεμβρίου: Η (καλά) μεταφρασμένη ποίηση είναι ελληνική ποίηση

(Έζρα Πάουντ, "Η γυναίκα του εμπόρου που έμενε κοντά στον ποταμό:Γράμμα",

Χάινριχ Χάινε, "Τρέχει και στον ήλιο λάμπει το ποτάμι")

Τρίτη 17 Νοεμβρίου: Το θέμα ή ο τρόπος; (Διονύσης Σαββόπουλος, "Μακρύ ρεμπέτικο για τον Νίκο")

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου Το θέμα ή ο τρόπος; (β΄) (Χρήστος Βαλαβανίδης, "Κυριακή βράδυ", Μιχάλης Γκανάς, "Ελεγείο ή Σάτιρα;")

Τρίτη 24 Νοεμβρίου Ποιήματα ποιητικής, πρώτο μέρος (Αρτσιμπάλντ Μακλίς, Ars poetica, Άρης Αλεξάνδρου,Το μαχαίρι, Γιάννης Πατίλης, Ποιητική Θεωρία)

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου Ποιήματα ποιητικής, δεύτερο μέρος (Λευτέρης Πούλιος, "Τελικό Α", Διονύσης Σαββόπουλος, "Κανονάκι")

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου: Παρακολουθούμε έναν ποιητή να γράφει: Διονύσιος Σολωμός, "Λάμπρος"

Σχόλια