default-image

Κόρη από την αρχαία ελιά του Αζοριά κόσμησε διεθνή διάσκεψη

Κρήτη
Κόρη από την αρχαία ελιά του Αζοριά κόσμησε διεθνή διάσκεψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόρη από την αρχαία ελιά του Καβουσίου, την οποία μετέφερε στην Αθήνα ο αντιδήμαρχος Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας κ. Ανδρέας Παπαδοπετρακης, κόσμησε την τράπεζα εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών με θέμα "Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή" στις 18-20 Οκτωβρίου.

Η κόρη, που είναι φυτώριο της μνημειακής αρχαίας ελιάς, ξεκίνησε τη διαδρομή της από την Τοπική Κοινότητα Καβουσίου, μετά από σύντομη τελετή, παρουσία μεταξύ άλλων της αντιπεριφερειάρχου Λασιθίου κ. Πελαγίας Πετράκη, του αντιδημάρχου Τοπικών Κοινοτήτων κ. Ανδρέα Παπαδοπετράκη, του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιάννη Ρεμεδιάκη και των δημάρχων Σητείας κ. Θοδωρή Πατεράκη και Οροπεδίου Λασίθίου κ. Ιωάννη Στεφανάκη, καθώς και του περιφερειακού συμβούλου κ. Νίκου Δασκαλάκη.

Με ευγενική χορηγία της αεροπορικής εταιρείας Αstra Αirlines μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Παπαδοπετράκης την παρέδωσε στους διοργανωτές της Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Intercontinental".

Στους συμμετέχοντες της διάσκεψης προσφέρθηκαν αναμνηστικά της μνημειακής αρχαίας ελιάς, καθώς και ενημερωτικά έντυπα με πληροφορίες για το μινωικό ελαιώνα του Αζοριά.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Παπαδοπετράκης, «η παρουσία της ελιάς στην τράπεζα εργασιών της Διάσκεψης αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ιεράπετρα και για όλη την Κρήτη. Πρόκειται για μια συμβολική ενέργεια που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε και υποστήριξε η δημοτική Αρχή. Η ελιά φέρει ένα ειρηνικό μήνυμα σε μια εποχή μάλιστα που οι ισορροπίες έχουν διαταραχθεί και στο πλαίσιο αυτό η παρουσία σε μια Διάσκεψη με θέμα την ειρήνη στη Μέση Ανατολή είχε ιδιαίτερη σημασία».

Η κόρη της αρχαίας ελιάς του Αζοριά κόσμησε την τράπεζα εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι εκδηλώσεις για τη μνημειακή ελιά του Καβουσίου πρόκειται να συνεχιστούν την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στην Τοπική Κοινότητα Καβουσίου.  

Ελιά- "γίγας" στα μινωικά ερείπια

Η μινωική ελιά- "γίγας" του Καβουσίου βρίσκεται στην περιοχή "Αζοριάς", όπου τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Αρχαιολογίας Λευτέρη Χατζόπουλου έχει φέρει στο φως σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας μινωικό οικισμό. Ο Αζοριάς βρίσκεται 1,5 χλμ. νότια του χωριού, σε υψόμετρο 252 μέτρων. Η αρχαία ελιά του Αζοριά είναι μπολιασμένη σε άγριο υποκείμενο και είναι το αρχαιότερο γνωστό δείγμα στον κόσμο.

Ο κεντρικός κορμός της έχει έντονο εξωτερικό ανάγλυφο, με ιδιαίτερη αισθητική εμφάνιση σε όλη την περίμετρό της.

Στη βάση του έχει μέγιστη διάμετρο 7,10 μ. και περίμετρο 22,10 μ., ενώ σε ύψος 0,80 μ. έχει μέγιστη διάμετρο 4,95 μ. και περίμετρο 14,20 μ. Η ελιά του Αζοριά υποδεικνύεται ως η μοναδική, λόγω των χαρακτηριστικών της, αρχαιότερη μινωική ελιά, αφού περικλείεται από τους εγγύς τέσσερις αρχαίους οικισμούς "Βρόντος", "Πλάι του Κάστρου", "Ακρόπολη Αζοριά" και από τον οικισμό του Καβουσίου, που χρονολογείται από το έτος 4700 π.Χ. με διαρκή κατοίκηση μέχρι σήμερα.

Στον ίδιο το χώρο της αρχαίας ελιάς υπάρχουν μινωικά ερείπια. Σημαντικά ευρήματα των οικισμών αυτών σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς κατά τη Μινωική Περίοδο στην περιοχή: ελαιοτριβείο, εργαλεία, αποθήκες, διάφορα αγγεία και πίθοι ελαιολάδου. Βρίσκεται στο κέντρο ενός άλσους, του λεγομένου "Μινωικού Άλσους Ειρήνης", που φιλοξενεί και άλλες αρχαίες ελιές. Η αρχαία ελιά του Αζοριά έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο της φύσης, ενώ με τα κλαδιά της στεφανώθηκε η νικήτρια του Μαραθωνίου Δρόμου Γυναικών κατά την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News