Πολιτισμός

Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη στο Ηράκλειο

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα "Ανδρόγεω" του Δήμου Ηρακλείου, παρουσιάζεται, σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι εκδόσεις Καστανιώτη, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών Νομού Ηρακλείου και η Ένωση Φιλολόγων του νομού, το νέο βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη "Η άκρα ταπείνωση".

Ο φιλόλογος Μάνος Στεφανάκης θα παρουσιάσει το βιβλίο και την ίδια τη συγγραφέα, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η φιλόλογος Ελένη Γιαμαλάκη.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Πρόκειται για νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως το οποίο ωστόσο είναι τοποθετημένο στο παρόν (2012).

Τα μυθιστορήματα της Ρέας Γαλανάκη διαδραματίζονται κατά κανόνα στο παρελθόν: από την Τουρκοκρατία ως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια οι ήρωές της περιδιαβαίνουν την ελληνική ιστορία με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία. Όμως, το νέο πόνημα της συγγραφέως είναι το δεύτερο που εκτυλίσσεται σε παρόντα χρόνο - δηλαδή αφηγείται μια ιστορία από το 1990 και μετά.

Στο βιβλίο μια πρώην φιλόλογος και μια πρώην ζωγράφος βρίσκονται να συγκατοικούν σε έναν ξενώνα του κέντρου της Αθήνας την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου του 2012. Οι δυο τους θα αποφασίσουν να κάνουν ηρωική έξοδο, ενώ η Αθήνα δονείται από τις διαδηλώσεις, θα χαθούν μέσα στο άτακτο πλήθος, θα δοκιμάσουν το χέρι τους στην επαιτεία και θα γίνουν μάρτυρες των γεγονότων, των φανερών και εκείνων που συγκαλύπτονται κάτω από τη βία της περίστασης. Θα διασταυρωθούν με ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων, με τον αναρχικό γιο της μιας τους, έναν χρυσαυγίτη που έχει θέσει υπό την προστασία του μια νεαρή μετανάστρια με το παιδί της, έναν γιατρό, μια κοινωνική λειτουργό, τα "φαντάσματα" ενός ετοιμόρροπου αθηναϊκού σπιτιού και νεοάστεγους και θα τους ακούσουν. Η εμπειρία των δύο γυναικών δε θα αλλάξει τον πυρήνα των υπάρξεών τους, θα τις φέρει όμως αντιμέτωπες με την πραγματικότητα του σύγχρονου άστεως, την «άκρα ταπείνωση» και με το καζάνι που βράζει των νέων εξεγερμένων. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολιτικό μυθιστόρημα για τη γενιά των ίδιων των αναγνωστών της Γαλανάκη. Παρακινδυνευμένο αλλά άκρως ενδιαφέρον.

Σχόλια